21:28Ανεξαρτητοποίηση θέλουν οι πολίτες της Βενετίας

Μετά την Κριμαία έχει σειρά η Βενετία; Διαδικτυακή δημοσκόπηση δείχνει ότι τα δύο τρίτα των τεσσάρων εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Βενετίας είναι υπέρ της απόσχισης από τη Ρώμη.

Η δημοσκόπηση η οποία... θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, διοργανώνεται από τοπικά κόμματα και ακτιβιστές που θέλουν η Βενετία να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βενετίας.

Οι κάτοικοι καλούνται να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Θέλετε το Βένετο να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ομοσπονδιακή δημοκρατία;».

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες θα ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου στη Ρώμη, Alan Johnston, τα δημοψηφίσματα αντικατοπτρίζουν τη συνεχώς αυξανόμενη αποσχιστική διάθεση σε πολλά μέρη της Ευρώπης, όπως η Καταλονία και η Σκωτία. Η τελευταία ψηφίζει για την ανεξαρτητοποίησή της τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η Βενετία έγινε Αυστριακό έδαφος όταν ο Ναπολέων υπέγραψε τη Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο στις 12 Οκτωβρίου 1797.

Οι Αυστριακοί, ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης στις 18 Ιανουαρίου 1798. Αφαιρέθηκε από την Αυστρία με τη Συνθήκη του Πρεσβούργου, το 1805, και έγινε τμήμα του Ναπολεόντειου Βασιλείου της Ιταλίας, αλλά επιστράφηκε στην Αυστρία μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1814, οπότε έγινε τμήμα του Αυστροκρατούμενου Βασιλείου της Λομβαρδίας–Βενετίας.

Την περίοδο 1848–1849, μια επανάσταση επανεγκαθίδρυσε για λίγο τη Βενετική Δημοκρατία υπό τον Ντανιέλε Μανίν. Το 1866, μετά τον Τρίτο Ιταλικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, η Βενετία με το υπόλοιπο Βένετο αποτέλεσε τμήμα του νεοϊδρυθέντος Βασιλείου της Ιταλίας.

Συμπληρώστε το E-mail σας για να ενημερώνεστε πρώτοι

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώστες