Μάθετε ποιες είναι οι 7 αιτίες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

Ο οργανισμός μας μετατρέπει την τροφή που λαμβάνουμε σε ενέργεια μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται μεταβολισμός.

Το ποσοστό των θερμίδων που απαιτεί ...
και χρησιμοποιεί ο οργανισμός για κάθε βασική λειτουργία του ορίζεται σαν ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του.

Σημάδια όπως η αύξηση του βάρους υποδηλώνουν ότι ο μεταβολισμός «αργεί» να μετατρέψει τις θερμίδες σε ενέργεια.

Δείτε ποιοι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι παράγοντες αυτοί που επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό:

Μέγεθος και σύσταση σώματος

Ακόμη και όταν ξεκουράζονται, τα υπέρβαρα άτομα με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα πιο μικρόσωμα άτομα και συνεπώς έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό.

Φύλο

Η διαφορά των δυο φύλων ως προς την ευκολία απώλειας βάρους έγκειται στην αναλογία μυϊκής μάζας και λίπους. Συγκεκριμένα, οι άντρες καίνε ευκολότερα περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, καθώς έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα.

Ηλικία

Με την πάροδο των ετών, ο μυϊκός ιστός συρρικνώνεται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος. Γι’ αυτό το λόγο η γυμναστική είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες, ενώ απαραίτητη θεωρείται για τα άτομα άνω των 25 ετών.

Τρόπος ζωής

Ο τρόπος ζωής ενός ατόμου μπορεί επίσης να είναι η αιτία ενός αργού μεταβολισμού. Συγκεκριμένα, όταν παραλείπουμε ένα γεύμα, ο οργανισμός ρίχνει το μεταβολικό ρυθμό, προκειμένου να αποθηκεύσει θερμίδες για αργότερα. Αυτή η τακτική προκαλεί την επιβράδυνση του μεταβολισμού και τη συνακόλουθη αύξηση του βάρους. Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε ένα σνακ ανά δυο με τρεις ώρες, ώστε να έχει διαρκώς «δουλειά» ο μεταβολισμός.

Το παρακάνετε στο φαγητό

Σύμφωνα με έρευνες, όταν τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, τότε αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα μας, ενώ η αδυναμία των ιστών να αφομοιώσουν τη μερικώς διασπασμένη γλυκόζη, έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στα κύτταρα επιβραδύνοντας το μεταβολισμό.

Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης

Ίσως οφείλεται στο σύνδρομο του Cushing. Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης –της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών- για μεγάλη περίοδο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο σύνδρομο επιβραδύνει το μεταβολικό ρυθμό, προκαλώντας παχυσαρκία και χαρακτηριστική συγκέντρωση λίπους γύρω από το λαιμό.

Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει λιγότερες ορμόνες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και πτώση του μεταβολικού ρυθμού.

Διαβήτης

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όσοι πάσχουν από διαβήτη, παρουσιάζουν αργό μεταβολικό ρυθμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό ίσως οφείλεται στα υψηλά ποσοστά ζαχάρου στο αίμα τους, που «ξεγελούν» τον οργανισμό ότι έχει αρκετή ενέργεια, ρίχνοντας έτσι τη μεταβολική δράση.

Συμπληρώστε το E-mail σας για να ενημερώνεστε πρώτοι

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώστες