«Η θέση της Ελλάδας για το Κόσοβο δεν έχει αλλάξει»

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβης Δημήτρης Μοσχόπουλος δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι η δήλωσή του ότι «όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ» πρέπει ...να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, «βγήκε από το συγκείμενο» και ότι «η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τη θέση της για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου».Η εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας δημοσίευσε χθες συνέντευξη του κ. Μοσχόπουλου με τίτλο «Το Κόσοβο πρέπει να αναγνωρίσουν όλες οι χώρες της ΕΕ».

Ο κ. Μοσχόπουλος λέει ότι «όντως ανέφερε αυτή την πρόταση», αλλά επισημαίνει ότι «αυτή έγινε στο πλαίσιο συγκεκριμένου συγκειμένου», τονίζοντας ότι «το συγκείμενο της συνέντευξης ήταν τέτοιο όπου ο δημοσιογράφος ήθελε διευκρινίσεις σχετικά με τα διαβατήρια του Κοσόβου και τις θεωρήσεις Σένγκεν». Μιλώντας εν σχέση με τη συνέντευξη είπε «Στη διάρκεια της συνέντευξης μού τέθηκε το ερώτημα για την προοπτική της αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα, κάτι το οποίο με ρωτούν οι δημοσιογράφοι με κάθε ευκαιρία. Εγώ επανέλαβα τη στάση της Ελλάδας, την οποία επιθυμώ να γνωρίζουν όλοι: η στάση της Ελλάδας για το Κόσοβο δεν έχει αλλάξει και παραμένει η ίδια».

«Σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση, εμείς δεν έχουμε αναγνωρίσει το Κόσοβο, ενώ σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου εμείς την υποστηρίζουμε. Επιθυμούμε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, να αποτελέσουν τμήμα της ΕΕ» αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε παρόμοια δήλωση κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο παρατηρεί ότι κατά την γνώμη του «Είναι λογικό ότι, όταν θα έρθει η στιγμή να ενταχθεί το Κόσοβο στην ΕΕ, όλα τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, επειδή αυτή είναι μια τυπικότητα, ένας όρος που πρέπει να εκπληρωθεί, καθώς μια Ένωση όπως η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί την ένταξη νέας χώρας χωρίς να την αναγνωρίζει. Το πότε θα συμβεί αυτό, εγώ δεν το γνωρίζω και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανένας δεν το γνωρίζει, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις για τέτοιου είδους ζητήματα» και συμπλήρωσε «Κατά τη γνώμη μου, εγώ δεν βλέπω πώς θα μπορούσε αυτό διαφορετικά να συμβεί και μέχρι τώρα κανείς δεν μού παρουσίασε καμία άλλη εναλλακτική»

Ο κ. Μοσχόπουλος αναφέρει ότι «η ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον» και ότι «η ένταξη της Σερβίας θα συμβεί σε μερικά χρόνια, όταν οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές». Οι εν λόγω δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα δημοσιεύονται και από τις εφημερίδες «Ντάνας» και «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Συμπληρώστε το E-mail σας για να ενημερώνεστε πρώτοι

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώστες