ζερσάι: Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να αναπνεύσουν

Τα βήματα που θα εξασφαλίσουν οφέλη για τις δύο πλευρές, ενώ η διαδικασία λύσης συνεχίζεται, συζήτησε με την Αμερικανίδα Υφυπουργό εξωτερικών, αρμόδια για την ...Ευρώπη και την Ευρασία, Βικτόρια Νούλαντ και το Βοηθό Υφυπουργό, Έρικ Ρούμπιν χθες στην Ουάσινγκτον ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα «Κίπρις», ανέφερε στους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να γίνουν μέρος του διεθνούς δικαίου, καθώς λόγω του υφιστάμενου καθεστώτος χρειάζονται περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους «να αναπνεύσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, προσπαθώντας για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, εργάστηκαν παράλληλα στο θέμα των βημάτων που θα επιτύχουν όφελος και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε ορισμένα από αυτά τα μέτρα».

Οι Τουρκοκύπριοι, πρόσθεσε, βιώνουν πολλές δυσκολίες λόγω του ότι δεν είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας και του διεθνούς δικαίου για χρόνια και το υφιστάμενο στάτους κβο έχει πολλές αβεβαιότητες ως προς το μέλλον τους, γι’ αυτό, σημείωσε, θέλουν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία θα έχει αποτελέσματα και όχι μια διαδικασία «για να βρισκόμαστε στη δουλειά».

«Έχοντας στο μυαλό αυτό το αίτημα της κοινωνίας, εργαζόμαστε στις διαπραγματεύσεις», είπε και 

σημείωσε ότι ο ίδιος επέστησε την προσοχή σε αυτά τα «βασικά θέματα» κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον και τους ανέφερε τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχία της διαδικασίας.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις από αυτή την άποψη, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει σύντομα να επιταχυνθούν και αυτό να γίνει με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Συμπληρώστε το E-mail σας για να ενημερώνεστε πρώτοι

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώστες