Η Μόσχα απαιτεί να γίνει Ομοσπονδία η Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.....Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας θα πρέπει να προβλέπει την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διοργάνωση άμεσων τοπικών εκλογών, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μια ανακοίνωσή του με την οποία παρουσιάζει τις απαιτήσεις της Μόσχας για να υποστηρίξει την δημιουργία μιας διεθνούς «ομάδας υποστήριξης της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα αυτή θα πρέπει να πείσει την Ουκρανία να σεβαστεί το δικαίωμα της Κριμαίας να αποφασίσει για την τύχη της βάσει του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη την Κυριακή και στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της ένταξής της στη Ρωσία.

Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γεβγκέν Περεμπίνις απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση για τη δημιουργία και την αποστολή μιας «ομάδας υποστήριξης».

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας μοιάζει με τελεσίγραφο», επισήμανε ο Περεμπίνις μιλώντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Η θέση [του], όπως παρουσιάζεται, είναι απολύτως απαράδεκτη για την ουκρανική πλευρά».

Συμπληρώστε το E-mail σας για να ενημερώνεστε πρώτοι

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώστες