Μικρότερη του αναμενόμενου η παρέλαση βετεράνων των SS και νεοφασιστών στην Ρίγα

Η μέρα των Λεγεωναρίων αποφασίστηκε να εορτάζεται στην Λετονία το 2000. Έτσι θα τιμούνταν εφεξής όσοι πολέμησαν στο Β” παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των ναζί. 

Οι διοργανωτές αλλά και οι... εκτιμήσεις στον Τύπο ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες τη συμμετοχή τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

Μετά την λειτουργία στον καθεδρικό ναό στην Ρίγα την Κυριακή, οι συμμετέχοντες βάδισαν μέχρι το μνημείο ελευθερίας όπου άπλωσαν τριαντάφυλλα σε λευκό και κόκκινο χρώμα, όπως το χρώμα της σημαίας της χώρας τους.

Η αστυνομία είχε στους δρόμους ισχυρές δυνάμεις της οι οποίες παρακολουθούσαν στενά την πορεία η οποία ήταν πάντως εντελώς ειρηνική, με εξαίρεση μία μοναδική στιγμή ιδιαίτερα μικρής έντασης.

Ακόμα και κάποια στιγμή όταν μία μικρή ομάδα ρωσώφωνων διαμαρτυρήθηκαν από ένα κοντινό πάρκο, φωνάζοντας «ντροπή» και «ο φασισμός δεν τελειώνει ποτέ», ακόμα και τότε δεν πλησίασαν ποτέ η μία ομάδα την άλλη καθώς υπήρχαν οδοφράγματα της αστυνομίας.


Το θέμα δεν έχει πάντως ξεκαθαρίσει καθώς για πολλούς Λετονούς οι βετεράνοι είναι ήρωες και τιμούν τη μέρα των Λεγεωναρίων, αλλά πολλοί Ρώσοι και ρωσώφωνοι βλέπουν τη συγκεκριμένη μέρα ως δοξασία στο φασισμό.

Συμπληρώστε το E-mail σας για να ενημερώνεστε πρώτοι

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώστες