Δεν θέλει επιθεωρητές η Βόρεια ΚορέαΤην πρόθεσή της να μην επιτρέψει την άφιξη επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο έδαφός της για την επαλήθευση του προγράμματός της για τον εμπλουτισμό ουρανίου εξέφρασε η Βόρεια Κορέα, όπως αναφέρουν σήμερα ...... ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισαν να αναστείλουν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας μετά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα την Παρασκευή και η Πιονγκγιάνγκ, η οποία είχε συμφωνήσει να επιτρέψει την άφιξη των επιθεωρητών στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, θεωρεί τη συμφωνία λήξασα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri Shimbun και μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Μήνυμα στη νέα ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει τις πολιτικές της και να εργαστεί για να θρέψει και να μορφώσει το λαό της αντί να προσπαθεί να γίνει πυρηνική δύναμη, έστειλε η Χίλαρι Κλίντον στην διάρκεια επίσκεψής της στη Βραζιλία.

Οι δηλώσεις της αμερικανίδας ΥΠΕΞ έγιναν μερικές ώρες αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ και κάλεσε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

«Η νέα, νεαρή ηγεσία της Βόρειας Κορέας έχει μια πολύ σκληρή επιλογή να κάνει· πρέπει να επανεξετάσει σε βάθος τις πολιτικές της, να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε η Κλίντον στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας. «Πρέπει. . . να θέσουν το λαό τους πριν από τις φιλοδοξίες τους να καταστούν πυρηνική δύναμη», συνέχισε.

Η Κλίντον είπε ότι η εκτόξευση τερμάτισε την δυνητική συμφωνία για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις «προκλητικές ενέργειες».

Αναγνώστες