Θιβετιανός μοναχός επιχείρησε ν’ αυτοπυρποληθείΈνας Θιβετιανός αποπειράθηκε σήμερα να αυτοπυρποληθεί στη νοτιοδυτική Κίνα, σε μία νέα απέλπιδα χειρονομία διαμαρτυρίας ενάντια στο κινεζικό καθεστώς, ανακοίνωσε οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο άνδρας πραγματοποίησε το εγχείρημά του στην ...... κεντρική οδό της Νγκάμπα, πόλης στα θιβετιανά υψίπεδα στην επαρχία Σετσουάν, τονίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωση Free Tibet, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη των αρχών ασφαλείας έσπευσαν αμέσως για να σβήσουν τις φλόγες, και μετέφεραν το θύμα με ένα όχημα. Ο άνδρας, που είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα σε όλο το πάνω μέρος του κορμού του, έμοιαζε να βρισκόταν ακόμη εν ζωή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι τοπικές αρχές της πόλης, η οποία στα κινεζικά ονομάζεται Άμπα, δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την πληροφορία για απόπειρα αυτοπυρπόλησης.

Από τον Μάρτιο του 2011, πάνω από 40 Θιβετιανοί, στην πλειονότητά τους βουδιστές μοναχοί, έχουν αυτοπυρποληθεί, ή έχουν αποπειραθεί να το πράξουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής που ασκεί το Πεκίνο αναφορικά με το Θιβέτ. Στην πλειονότητά τους οι απόπειρες πραγματοποιούνται στις απομακρυσμένες δυτικές επαρχίες της Κίνας, όπου πλειοψηφεί ο θιβετιανός πληθυσμός, τονίζει η ίδια οργάνωση.

Αναγνώστες