Επιστρέφει η Εφορία με νέο σύστημα ελέγχων

Η κυβέρνηση, κατ’ εντολήν της τρόικας, ανοίγει και πάλι τον φάκελο της φοροδιαφυγής. Με νομοθετική πρωτοβουλία καθιερώνεται νέο σύστημα ελέγχων που θα επιτρέπει στους εφοριακούς και στο ΣΔΟΕ να πραγματοποιούν και στα φυσικά πρόσωπα ελέγχους, όπως... ακριβώς και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.


Παραμένει όμως απορίας άξιον γιατί καθυστερούν η αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Λαγκάρντ και η είσπραξη φόρων και προστίμων.

Κίνητρα

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετά το νέο καθεστώς και τα κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων και στο τέλος κάθε έτους θα ανακοινώνεται η λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Σε περιπτώσεις υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, όπου ο ΦΠΑ είναι πλέον 13%, η έκπτωση – επιστροφή φόρου θα κινείται περίπου στο 20% επί της αξίας των αποδείξεων.

Με αυτές τις δύο «κινήσεις», τον προσωρινό έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα των ελέγχων που γίνονται σε επαγγελματίες αλλά και το νέο καθεστώς αποδείξεων που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, στην Καραγεώργη Σερβίας ευελπιστούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή που παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος σταθερότητας και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Εισοδηματίες

Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη είναι να «ξετινάξουν» με στοχευμένους ελέγχους όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και όλους όσοι έχουν μεγάλη περιουσία αλλά μικρά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.

Προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια στους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργείο θα φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα συμπεριλάβει στ νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προσωρινών ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Με την τροπολογία αυτή θα γίνεται στοχευμένος – προσωρινός έλεγχος, ο οποίος θα εστιάζει σε συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, όπως είναι για παράδειγμα τα εμβάσματα που εστάλησαν την περασμένη διετία στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, θα ελεγχθούν και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. η ακίνητη περιουσία ή περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, έργα τέχνης κτλ.).

Ευελιξία

Σήμερα, όταν γίνεται τακτικός έλεγχος, ο εφοριακός υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να εξετάσει κάθε πιθανή πτυχή φοροδιαφυγής και να ελέγξει κωδικό προς κωδικό τη φορολογική δήλωση του ελεγχόμενου, καθώς επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία του. Αυτό οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις στη διεξαγωγή του ελέγχου, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς τα πάντα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται φάκελοι στα γραφεία των ΔΟΥ.

Με τη νέα διάταξη θα παρέχεται ευελιξία στον έλεγχο και – το σημαντικότερο – ο ελεγκτής θα μπορεί να επανέλθει και να εξετάσει και άλλα φορολογικά πεδία προκειμένου να εντοπίσει και άλλες πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

«Όσοι μπουν στο στόχαστρο θα μπλέκουν άσχημα με την Εφορία ή ακόμη και το ΣΔΟΕ» λένε οι ίδιο παράγοντες.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αναγνώστες