Οι χρυσαυγίτισες του μίσους: Η Αλβανίδα γυναίκα του Λαγού, η σύζυγος Πατέλη και η αστυνομικός (φωτογραφίες)από Opinion Post στίς Σεπτεμβρίου 30, 2013

Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της εγκληματικής, όπως απεδείχθη, ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής έπαιζαν οι γυναίκες της οργάνωσης, τρεις από τις οποίες έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η Νικόλ Μπενέκη με την Νίτσα Σκαρπέλη (φωτό)

Η πρώτη είναι... η αλβανικής καταγωγής, Νικολέτα Μπενέκη, σύντροφος του Γιάννη Λαγού και επικεφαλής του Μετώπου Γυναικών στην Περιφέρεια Πειραιά της ΧΑ. Η συγκεκριμένη, που σπούδασε στη Φιλοσοφική, είναι γνωστή στους δρόμους των Εξαρχείων, επειδή πολλές φορές είχε εμπλακεί σε ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών και αριστερών.


Ανθρωποι που την ξέρουν προσωπικά αναφέρουν ότι η ίδια έκρυβε την αλβανική καταγωγή της και εξαπέλυε με μένος ύβρεις σε βάρος των συμπατριωτών της, όταν τους έβλεπε στον δρόμο. Κάποιοι την είχαν δει να κουβαλάει συχνά πάνω της μαχαίρια, πεταλούδες, στιλέτα και σπρέι πιπεριού, που μάλιστα επεδείκνυε στις παρέες.

Συμμετείχε με χρυσαυγίτες σε πολλά σκηνικά επιθέσεων εναντίον αριστερών και αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα, στην πλατεία Αττικής, στην Πάτρα και αλλά και στα Εξάρχεια όπου συνέχεια υποστήριζε την Χρυσή Αυγή και έβριζε όσους δεν συμφωνούσαν.

Πρωτοστάτησε τον περασμένο Απρίλιο μαζί με την επίσης συλληφθείσα Θεώνη (Νίτσα) Σκαρπέλη κατά την εισβολή 25 μελών της Χρυσής Αυγής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Κάποια από τα μέλη κρατούσαν στειλιάρια τυλιγμένα με την ελληνική σημαία και χωρίς άδεια από το νοσοκομείο έμπαιναν στους θαλάμους, φωτογράφιζαν ασθενείς και φωτογραφίζονταν μαζί τους με το πρόσχημα ότι έκαναν διανομή τροφίμων.

Η Μπενέκη κατά την εισβολή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Η Μπενέκη ήταν τακτική ομιλήτρια σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής και από τους βασικούς ιδεολογικούς εκφραστές της οργάνωσης.

Η Μπενέκη και η Σκαρπέλη στην εισβολή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Η δεύτερη είναι η σύζυγος του Γιώργου Πατέλη, Θεώνη (Νίτσα) Σκαρπέλη, μέλος του κλειστού πυρήνα της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια. Ηταν η μόνη από τους συλληφθέντες του Σαββάτου, εκτός από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που δεν έκρυψε το πρόσωπό της κατά την προσαγωγή της στη ΓΑΔΑ.

Αριστερά η σύζυγος του «Καιάδα», Ευγενία Χρήστου. Στο μέσον η Νικόλ Μπενέκη και δεξιά η Νίτσα Σκαρπέλη

Η τρίτη είναι η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη. Η συλληφθείσα ανθυπαστυνόμος είχε στενή σχέση με τον Γ. Πατέλη και εκτιμάται πως τον τροφοδοτούσε με πληροφορίες για ενδεχόμενες αστυνομικές έρευνες, προστατεύοντας τους Πυρήνες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη.

Την ίδια στιγμή ελέγχεται αν χρησιμοποίησε την ιδιότητά της δίνοντας ευαίσθητα δεδομένα αλλοδαπών, όπως διευθύνσεις και τηλέφωνα, τα οποία δέχονταν στη συνέχεια επισκέψεις από τους μπράβους της Νίκαιας και του Πειραιά.

Αμέσως μετά τη δολοφονία είχαν ανταλλάξει οι δύο τους τηλεφωνήματα, για να «καλύψουν» το γεγονός, όπως καταγράφηκε από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

Η ανθυπαστυνόμος σύμφωνα με πληροφορίες είχε και τον πιο δραστήριο ρόλο καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν τα περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Μετά τη σύλληψή της από την Αντιτρομοκρατική, στο σπίτι της βρέθηκε ένα μίνι οπλοστάσιο: υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Τρεις γυναίκες καταζητούνταν μέχρι χθες το βράδυ: η Ανθή Μικελάτου, η Μαργαρίτα Μικελάτου και η Κωνσταντίνα Σ. Μπαξεβανάκη η οποία συζούσε με τον Φραγκάκη στο Κερατσίνι.

Αναγνώστες