ΗΠΑ: Τουλάχιστον 8 νεκροί, έως και 108 αγνοούμενοι σε τεράστια κατολίσθηση λάσπης

Το Σάββατο μια ολόκληρη πλαγιά ενός λόφου στην αγροτική κοινότητα του Όσο, στα βορειοανατολικά του Σιάτλ, κατέρρευσε, μετά τις βροχές, σε έναν παρακείμενο ποταμό, προκαλώντας μια καταστροφική κατολίσθηση.

Φόβους ότι οι νεκροί... από τη γιγαντιαία κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, θα αυξηθούν εκφράζουν οι αρχές. 

Η γιγαντιαία κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα οχτώ άνθρωποι να σκοτωθούν και να αγνοούνται έως και 108, την ώρα που τα συνεργεία διάσωσης εντείνουν τις προσπάθειες τους για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.

Περίπου 35 σπίτια θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Τζον Πένινγκτον, επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης της κομητείας του Σνοχόμις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός από ελικόπτερο, οι οποίες είναι συνταρακτικές, δείχνουν ένα λόφο να έχει καλυφθεί από πεύκα που έχουν ξεριζωθεί, ενώ στους πρόποδες διακρίνεται ένα τοπίο καταστροφής: μια περιοχή που έχει καλυφθεί από λάσπη, βράχους, συντρίμμια και ξεριζωμένα δέντρα.

Η κατολίσθηση σάρωσε το Όσο με την ταχύτητα μιας «εμπορικής αμαξοστοιχίας» τόνισε ο Πένινγκτον.

Αναφερόμενος στον αριθμό των αγνοουμένων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο απολογισμός των 108 αγνοουμένων πρέπει να μεταδίδεται με προσοχή, καθώς περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα εκείνα που θα μπορούσαν να είναι παρόντα στην πληγείσα περιοχή, είτε έχουν αναγνωριστεί επίσημα είτε όχι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 108 τραυματίες, ή 108 νεκροί» αλλά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι πυροσβέστες και τα συνεργεία διάσωσης έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειές τους προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Οι έρευνες, που επεκτείνονται σε μια περιοχή περίπου 260 εκταρίων, παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες λόγω της αστάθειας του εδάφους, ενώ υπάρχουν φόβοι για μια νέα κατολίσθηση.

Αναγνώστες