Τα δύο μεγάλα λάθη της κυβέρνησης με την τρόικα

Δύο λάθη τακτικής αποδίδουν στη κυβέρνηση και στο οικονομικό της επιτελείο πολιτικοί παρατηρητές οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το ....γεγονός ότι πολύ γρήγορα έσπευσε να «πανηγυρίσει» για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και μάλιστα – προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα – να το μοιράσουν σε ένστολους, δικαστικούς και χαμηλοσυνταξιούχους, πριν καλά – καλά το «δουν». Το γεγονός προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών, οι οποίοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να δοθεί μιας μορφής «κοινωνικό μέρισμα», αλλά στην ώρα του και λελογισμένα. Τώρα, και μετά τις ημιεπίσημες ανακοινώσεις για πλεόνασμα της τάξης των …3 δισ ευρώ, υπάρχει ο κίνδυνος η όλη ιστορία να γυρίσει μπούμεραγκ και όχι μόνο να μην μοιρασθεί, αλλά και να μην αναγνωρισθεί καν το πλεόνασμα. Συνεπώς, η ήττα μπορεί και να αποδειχθεί διπλή.

Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με την πρόθεση του υπoυργείο Οικονομικών να «αξιοποιήσει» το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η τρόικα υποψιάζεται ότι αυτός είναι ένας λόγος που το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών παρουσιάζεται τόσο μικρό και πιέζει για ακόμα υψηλότερα ποσά. Και κάπως έτσι προέκυψε το σημερινό αδιέξοδο.

Συμπληρώστε το E-mail σας για να ενημερώνεστε πρώτοι

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγνώστες