Χωρίς τη Ρωσία η επόμενη Σύνοδος της G8

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη συμφώνησαν στη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως ανέφερε ...γαλλική διπλωματική πηγή.

Η διεξαγωγή αυτής της έκτακτης συνόδου ορίστηκε σε αντικατάσταση της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. «Η G8 αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο σύστημα αξιών, και αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει μέρος» ανέφερε η πηγή αυτή.

Η ίδια διπλωματική πηγή σημείωσε ότι η G7 δεν αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά την αντικατάσταση της συνόδου κορυφής της G8 του 2014, που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Σότσι, ένα θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας τον προσεχή Ιούνιο, με μια σύνοδο της G7 στις Βρυξέλλες.

Με μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι επιβεβαίωσε ότι η G7 θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ άλλες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ηγέτες της G7 είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής. Επίσης οι ηγέτες της ομάδας των G7 κάλεσαν τη Ρωσία να αρχίσει διάλογο με την Ουκρανία ζητώντας από τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και αναφέροντας ότι η συμμετοχή της Μόσχας στη ομάδα των G8 θα ανασταλεί έως ότου η Ρωσία αλλάξει πορεία.

Αναγνώστες