Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη μέρα στο Βαλπαραΐσο, στους 12 οι νεκροί

Μεγάλη ανησυχία των Αρχών είναι πως η πύρινη λαίλαπα θα εξαπλωθεί από τα προάστια στο κέντρο της πόλης. Περίπου 2.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους....
Μάχη με τις φλόγες που καίνε για δεύτερη διαδοχική ημέρα το λιμάνι Βαλπαραΐσο της Χιλής δίνουν περίπου 1.200 πυροσβέστες και 20 ελικόπτερα, με τις φλόγες να έχουν προκαλέσει το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 500.

Προγενέστερος επίσημος απολογισμός τοποθετούσε τον αριθμό των νεκρών στους 16, ωστόσο τελικά ανακαλύφθηκε πως μία οικογένεια είχε διπλομετρηθεί.

Περίπου 2.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μεγάλη ανησυχία των Αρχών είναι πως η πύρινη λαίλαπα θα εξαπλωθεί από τα προάστια στο κέντρο της πόλης. Η ιστορική παλιά πόλη της Βαλπαραΐσο χαρακτηρίσθηκε το 2004 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Την επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιανοί και ξένοι τουρίστες.

«Δεν θα σβήσει, ούτε σήμερα, ούτε αύριο», διεμήνυσε μέσω Twitter το γραφείο εκτάκτων αναγκών της λατινοαμερικανικής χώρας.

Παρά τον αγώνα των πυροσβεστών, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από τον Ειρηνικό έχουν δυσχεράνει το έργο της κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε μία δασώδη χαράδρα κοντά σε έναν από τους 42 λόφους της πόλης, και εξαπλώθηκε γρήγορα στα προάστια. Παρά την ιστορία της, πολλές περιοχές της Βαλπαραΐσο δεν έχουν πυροσβεστικούς κρουνούς ή οργανωμένο σύστημα υδροδότησης.

Σε πολλές περιοχές της Βαλπαραΐσο, που αριθμεί περίπου 250.000 κατοίκους, καταγράφονται διακοπές στην παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού.

Η πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ έχει κηρύξει την περιοχή, 110 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξουσιοδοτώντας τις ένοπλες δυνάμεις να εκκενώσουν συνοικίες που απειλούνται από την πυρκαγιά.

Αναγνώστες