Οι αρχές διέσωσαν 730 μετανάστες νότια της Σικελίας

Το ιταλικό ναυτικό διέσωσε τα ξημερώματα συνολικά 730 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο πλοιάρια νότια της Σικελίας, δήλωσαν σήμερα Ιταλοί αξιωματούχοι.

Ο αριθμός των μεταναστών -ιδιαίτερα από... χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής- που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης αυξάνεται κάθε άνοιξη, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Ανάμεσα στους μετανάστες που διασώθηκαν είναι 124 γυναίκες και 29 παιδιά, ενώ και οι 730 λαθρομετανάστες επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και ένα ακόμα σκάφος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανακοίνωση του ΠΝ της Ιταλίας. Οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν αργότερα σε λιμάνι της Σικελίας.

Τον Οκτώβριο, η Ρώμη διέταξε να αυξηθούν οι περιπολίες και η επιτήρηση στα χωρικά της ύδατα έπειτα από δύο πολύνεκρα ναυάγια που συνέβησαν το περασμένο έτος, ένα ανοιχτά της Λαμπεντούζα και ένα άλλο κοντά στις ακτές της Μάλτας. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ναυάγια αυτά.

Η Ιταλία αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική. Ο αριθμός των αφίξεων τριπλασιάστηκε σε περίπου 40.000 το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κυρίως λόγω των συγκρούσεων που συνεχίζουν να μαίνονται στη Συρία και σε χώρες στο Κέρας της Αφρικής, αναφέρει το Ρόιτερς.

Οι ιταλικές αρχές καταδιώκουν τους λαθρέμπορους, οι οποίοι οργανώνουν τη μετακίνηση από θαλάσσης των παράτυπων μεταναστών. Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο ένας λαθρέμπορος, ο Παλαιστίνιος Ατούρ Αμπνταλμενέμ, καταδικάστηκε σήμερα σε 13 χρόνια και 4 μήνες κάθειρξη, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 4 εκατομμυρίων ευρώ από δικαστήριο του Παλέρμο.

Αναγνώστες