Γερμανία: Στα 8,5 ευρώ το κατώτατο ωρομίσθιο

Στην καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου 8,5 ευρώ συμφώνησε το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, ενώ μένει αυτό να ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή και να ισχύσει από το 2015. 

Παράλληλα οι ...δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι της χώρας εξασφάλισαν αύξηση απολαβών 5% σε περίοδο δύο ετών.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα οι μισθοί στη Γερμανία καθορίζονταν με βάση συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες, όμως, δεν καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον νόμο, που θα τεθεί προς ψήφιση πριν από τη θερινή διακοπή, το κατώτατο ωρομίσθιο ισχύει για όλους τους εργαζομένους όλων των κλάδων, ανεξαρτήτως αν ζουν στα φτωχότερα ή στα πλουσιότερα κρατίδια.

Η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015, ενώ μεταβατική περίοδος διετίας προβλέπεται για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Το κατώτατο ωρομίσθιο δεν θα ισχύει για ανειδίκευτους εργάτες κάτω των 18 ετών, για μακροχρόνια ανέργους κατά το πρώτο εξάμηνο εργασίας τους και για όσους πραγματοποιούν επαγγελματική άσκηση μέγιστης διάρκειας έξι εβδομάδων.

Η συμφωνία επί του κατώτατου μισθού ήταν η προϋπόθεση που είχε θέσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να μετάσχει ως εταίρος στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο κατώτατος μισθός ισχύει και για τους εργαζομένους από το εξωτερικό, για τους οποίους η υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, ανακοίνωσε δίκτυο γραφείων υποστήριξης, στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν. Σημαντικό είναι πως τα τελευταία χρόνια μια σειρά κλάδων στη Γερμανία πετυχαίνουν αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, μετά από μια δεκαετία καθήλωσης των απολαβών.

Αναγνώστες