Τα κοινά σημεία του ανθρώπου με… τα ψάρια

Το 1858 ο Κάρολος Δαρβίνος υποστήριζε ότι όλα τα είδη ζωής προέρχονται από κοινούς προγόνους και έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει κοινά χαρακτηριστικά (είτε ανατομικά, είτε συμπεριφοράς) που... εμφανίζουν οι άνθρωποι, σε διάφορα μέλη του ζωικού βασιλείου και ιδιαίτερα στα πρωτεύοντα.

Γνωρίζατε όμως ότι οι άνθρωποι έχουμε και κοινά χαρακτηριστικά με… τα ψάρια;

Διαβάστε παρακάτω τα έξι χαρακτηριστικά που μας «ενώνουν» κληρονομικά με τους υδρόβιους προγόνους μας, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Mental Floss.

1. Έμβρυα

Αν παρατηρήσει κανείς τα έμβρυα από οποιοδήποτε θηλαστικό, πτηνό ή αμφίβιο… όλα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν κληρονομήσει όλα γονίδια από έναν κοινό πρόγονο.

Κατά τη διάρκεια του μεσαίου σταδίου της ανάπτυξης –που καλείται φυλοτυπικό στάδιο- ενεργοποιείται ένας ειδικός συνδυασμός αυτών των γονιδίων, ενώ κάποια άλλα απενεργοποιούνται.

Αυτά τα ενεργοποιημένα γονίδια αποτελούν… το σώμα μας.

2. Φωνή

Τα ψάρια μπορεί να μη μπορούν να μιλήσουν, αλλά έχουν βράγχια –εκεί απ’ όπου προέρχεται η φωνή μας. Όπως και τα ψάρια, έτσι και τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν κάτι σαν καμάρες (οστεώδεις θηλιές) στο λαιμό τους.

Στα ψάρια, τα τόξα αυτά αποτελούν μέρος του μηχανισμού λειτουργίας στα βράγχια τους. Τα γονίδια του ανθρώπου τα «στρέφουν» προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

Αυτά τα τόξα γίνονται τα οστά της κάτω γνάθου, του μέσου αυτιού και του λάρυγγα.

3. Αίσθηση ακοής

Πώς όμως έγιναν τα βράγχια μέρος του αυτιού; Οι απαντήσεις έρχονται από μελέτες στα απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί.

Το αρχαίο ψάρι Eusthenopteron έζησε πριν από περίπου 370 εκατομμύρια χρόνια.

Όμως, είχε ένα μικρό προβληματάκι: ένα μικρό μέρος της γνάθου του (hyomandibula) ακουμπούσε στα βράγχια.

Μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά, το ίδιο οστό δημιούργησε μια κοιλότητα κοντά στο αυτί των απογόνων του Eusthenopteron.

Αυτό το οστό μετεξελίχθηκε στο τμήμα αυτό του αυτιού (αναβολέας) που μας επιτρέπει να ακούμε.

4. Κήλες

Οι γονάδες των ψαριών είναι κοντά στην καρδιά τους. Στα ανθρώπινα έμβρυα, οι γονάδες σχηματίζονται βαθιά μέσα στο στήθος, όπως και στα ψάρια.

Όμως, επειδή είμαστε θερμόαιμοι οργανισμοί, αυτοί οι γονάδες χρειάζεται να μεταφερθούν σε κάποιο πιο ψυχρό σημείο.

Μετά από 12 εβδομάδες αρχίζουν να κατεβαίνουν και σχηματίζουν τους όρχεις στους άνδρες, διαπερνώντας τα τοιχώματα του σώματος. Εξαιτίας αυτού, είναι συχνό φαινόμενοι οι άνθρωποι να εμφανίζουν κήλες.

5. Δάχτυλα

Τα ψάρια δεν έχουν δάχτυλα, αλλά έχουν το γονίδιο που κάνει την ύπαρξη δαχτύλων πιθανή. Τη δεκαετία του 1980 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ειδικό γονίδιο που λέγεται «sonic hedgehog» και το οποίο βοηθά τα ζώα να δημιουργούν άκρα.

Όταν οι επιστήμονες μετάλλαξαν το συγκεκριμένο γονίδιο σε διάφορα ζώα, αυτά εμφάνισαν έξτρα δάχτυλα ή πτερύγια.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από πολυδακτυλία, δηλαδή έχουν έξι δάχτυλα ή και παραπάνω, έχουν «περίσσεια» αυτού του γονιδίου.

6. Πρόσωπο

Θα έχετε παρατηρήσει αυτή τη γραμμούλα-βαθούλωμα στο πάνω χείλος σας, ακριβώς στη συνέχεια της μύτης σας. Αυτό το βαθούλωμα είναι το φίλτρο.

Υπάρχει εκεί, επειδή όταν ήσασταν έμβρυο, το πρόσωπό σας έμοιαζε -ολίγον τι- σε ψάρι. Τα μάτια σας ήταν στο πλάι του κεφαλιού σας και τα ρουθούνια και τα χείλη σας στην κορυφή του, με αποτέλεσμα να μοιάζατε κάπως σαν… χέλι!

Μετά από μερικούς μήνες όλα αυτά… «μετανάστευσαν»: τα μάτια σας μπήκαν προς τα μέσα, ενώ τα χείλη και η μύτη σας κατέβηκαν πιο κάτω.

Λόγω αυτής της μεταμόρφωσης δημιουργήθηκε ένα μικρό «ίχνος» το οποίο είναι ακριβώς αυτό το βαθούλωμα.

Αναγνώστες