Η Τουρκία βάζει νέα εμπόδια στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Οι πιέσεις της Δύσης -προς την ελληνική πλευρά- για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι αφόρητες, αλλά παρά το ότι ο κ. Ν. Αναστασιάδης φάνηκε “πρόθυμος” να κάνει υποχωρήσεις..., φαίνεται πως οι απαιτήσεις των Τούρκων είναι τόσες, ώστε είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Ήδη προ ημερών, ο αποκαλούμενος “υπουργός εξωτερικών” του ψευδοκράτους κ. Οζντίλ Ναμί μας προϊδέασε ότι οι ρυθμίσεις για το εδαφικό όπως είχαν συμφωνηθεί στο σχέδιο Ανάν, σήμερα δεν είναι δυνατές, προσθέτοντας ότι πέρασαν 10 χρόνια από τότε, έγιναν επενδύσεις (σημ. στα Κατεχόμενα) και πλέον είναι δύσκολο να επιστραφούν κάποιες περιοχές.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας της Λευκωσίας “Φιλελεύθερος”, παρατίθενται στοιχεία, από τα οποία συνάγεται πως τελικά οι Τούρκοι είναι αμετάπειστοι στην πρόθεσή τους να δημιουργηθούν δύο κράτη, έστω και σε χαλαρή συνομοσπονδία, κάτι που αποκλείεται να γίνει αποδεκτό όσο “πρόθυμοι” κι αν είναι Ελλαδίτες και Κύπριοι πολιτικοί. Χρησιμοποιώντας την “Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών” και εμπλέκοντας τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους προωθώντας συγκεκριμένη πολιτική που αποσκοπεί σε ανταλλαγή περιουσιών.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το κατοχικό καθεστώς, με την οποία θα επιτρέπεται και σε Τουρκοκύπριους να καταφεύγουν στην “Επιτροπή”», έχει σκοπό να μπορούν να προβαίνουν σε διακανονισμό ανταλλαγής με Ελληνοκύπριους για περιουσίες στα Κατεχόμενα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να επιφορτισθεί η “Επιτροπή” το βάρος της καταβολής αποζημιώσεων εκατομμυρίων στερλινών.

Εκτιμάται ότι μέσα από τη διαδικασία της ανταλλαγής, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα καταλήγουν σε συμφωνίες για τις οποίες δεν θα χρειάζεται η τουρκική πλευρά να πληρώνει ποσά για αποζημιώσεις. Θα πληρώνει η κυπριακή κυβέρνηση στους Ελληνοκυπρίους, τα ακίνητα που κατέλαβαν οι Τουρκοκύπριοι. Ευφυές!

Δεν είναι μόνον αυτό. Ο κ. κ. Ν. Έρογλου υποστηρίζει ευθαρσώς πώς ο τουρκικός στρατός, ο στρατός “Κατοχής” και οι έποικοι θα παραμείνουν στην Κύπρο. Είπε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σχόλια των Ελληνοκυπρίων ότι με μια πιθανή συμφωνία, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. θα αρθούν οι εγγυήσεις, θα αποχωρήσει ο Τουρκικός Στρατός και οι έποικοι».

«Οι Ελληνοκύπριοι τρέχουν πίσω από ένα όνειρο», δήλωσε ο κ. Ν. Έρογλου, και πρόσθεσε πως το κοινό ανακοινωθέν προβλέπει την ίδρυση ενός διζωνικού, δικοινοτικού συνεταιρισμού, δύο συνιστωσών πολιτειών στη βάση της ισότητας. Για δε το εδαφικό, είπε ότι όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί, θα βγουν οι χάρτες. Ανέφερε συγκεκριμένα πώς «το εδαφικό θα συζητηθεί όταν όλα τα θέματα συμφωνηθούν». Μεταξύ αυτών και το θέμα των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ. Πέρα από μεγαλύτερη συμμετοχή, από όσο τους ανήκει, στο κυπριακό αέριο, η απαίτησή τους είναι να συμφωνηθεί και πως η μεταφορά του φυσικού αερίου θα γίνεται μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα του φυσικού αερίου οι Τουρκοκύπριοι δίνουν στους Ελληνοκύπριους νερό προερχόμενο από την Τουρκία. «Μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχει φτάσει το νερό. Σήμερα ο νότος μπορεί να μην θέλει να πάρει νερό από εμάς αλλά στο μέλλον θα το έχουν ανάγκη. Αυτό το νερό το λέμε νερό της ειρήνης. Μπορεί να είναι μια από τις βασικές ευλογίες της ειρήνης», είπε ο κ. Έρογλου.

Να προστεθεί επίσης, πως σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα, ο πρόεδρος του ψευδοκράτους απαιτεί όπως «το δικαίωμα ψήφου θα δοθεί σε όλους τους πολίτες μας που έχουν δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου”», είπε. Μέσα στους “πολίτες” είναι και οι δυο-τρεις εκατοντάδες χιλιάδες έποικοι από την Τουρκία.

Αυτά τα λίγα σήμερα. Υπάρχουν πολλά άλλα που καθιστούν τις συνομιλίες πρόσχημα για να επιτύχει η Τουρκία την επίσημη διαίρεση του νησιού. Ως πού μπορεί να υποχωρήσει ο κ. Ν. Αναστασιάδης;

Ο Μακεδών

Αναγνώστες