Την παραγωγή – για πρώτη φορά παγκοσμίως – ηλιακής κηροζίνης ανακοίνωσε η ΕΕ

Την παραγωγή – για πρώτη φορά παγκοσμίως – «ηλιακού» καυσίμου αεροσκαφών, με πρώτες ύλες το... νερό και το διοξείδιο του άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παραγωγή «ηλιακής κηροζίνης» επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου SOLAR-JET, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή επίδειξη ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής ανανεώσιμης κηροζίνης, χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο φως ως πηγή ενέργειας υψηλής θερμοκρασίας. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και, μέχρι στιγμής, έχει παραχθεί μόλις ένα ποτήρι καυσίμου αεροσκαφών, σε εργαστηριακές συνθήκες και με τη χρήση προσομοιωμένου ηλιακού φωτός.

Ωστόσο –επισημαίνει η Επιτροπή–, τα αποτελέσματα δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι στο μέλλον όλα τα υγρά καύσιμα υδρογονανθράκων θα μπορούν να παράγονται από ηλιακό φως, CO2 και νερό.

Η επίτροπος Μόιρα Γκέγκεν Κουίν, αρμόδια για την Έρευνα, την Καινοτομία και τις Επιστήμες, δήλωσε: «Με την τεχνολογία αυτή ίσως κάποτε να παράγονται καθαρότερα και άφθονα καύσιμα για τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα και άλλα μεταφορικά μέσα. Έτσι θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή ασφάλεια και να μετατραπεί σε χρήσιμο πόρο ένα από τα βασικά αέρια του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Αναγνώστες