Αποναρκοθέτηση όλη της Κύπρου πρότεινε ο Έρογλου στον Αναστασιάδη

Την αποναρκοθέτηση όλης της Κύπρου, αρχής γενομένης από την νεκρή ζώνη, πρότεινε στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στη... συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις”, η πρόταση περιλαμβάνει δύο μέρη, τέσσερις περιοχές εντός της νεκρής ζώνης που δεν έχουν καθαριστεί ακόμη και αμέσως μετά αποναρκοθέτηση τόσο στο «βορρά» όσο και στο «νότο». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρεται, δεν απέρριψε την πρόταση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απάντησή της.

Κατά την αποναρκοθέτηση εντός της νεκρής ζώνης σε περιοχές που ανήκουν η μια στους Τουρκοκύπριους και οι τρεις σε Ελληνοκύπριους, συνεχίζει η εφημερίδα, προτάθηκε όπως παρίστανται ως παρατηρητές πρόσωπα και από τις δύο πλευρές. Στο δεύτερο στάδιο, που αφορά την αποναρκοθέτηση εκατέρωθεν, αυτή θα γίνεται με ίδια μέσα που διαθέτουν οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται. Σε αυτές τις εργασίες, αναφέρεται, μπορούν να συμμετέχουν παρατηρητές από τον ΟΗΕ.

Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο δημοσιογράφος γράφει ότι με αυτό τον τρόπο το νησί θα καθαρίσει από τις νάρκες και θα είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο δρόμος προς τη λύση είναι ανοικτός σε ένα τόπο όπου υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μια τέτοια πρόταση δεν έγινε μέχρι στιγμής και πρέπει να χαρακτηρισθεί ως ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη και τη λύση. Υποστηρίζουν δε ότι μπορεί να είναι και ένα πρώτο βήμα πριν από τη λύση του Κυπριακού για ένα αποστρατικοποιημένο νησί, πλην του συγκεκριμένου αριθμού στρατιωτών, στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγυήσεων.

Αναγνώστες