Διάψευση της πληρωμής λύτρων για την απελευθέρωση δημοσιογράφων

Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η γαλλική κυβέρνηση πλήρωσε λύτρα για την απελευθέρωση τεσσάρων γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνταν για... περισσότερο από 10 μήνες στη Συρία.

Οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το γερμανικό περιοδικό Focus έγραψε στον ιστότοπό του, επικαλούμενο πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πως η Γαλλία πλήρωσε 18 εκατ. δολάρια για την απελευθέρωση των τεσσάρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα χρήματα των λύτρων μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα από τον υπουργό Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα αυτό και επαναλαμβάνει τη θέση της Γαλλίας στο θέμα της απελευθέρωσης ομήρων που ο (υπουργός Εξωτερικών) Λοράν Φαμπιούς υπενθύμισε το περασμένο Σάββατο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Ολάντ έχει δηλώσει πως είναι πολύ σημαντικό αυτοί που συλλαμβάνουν ομήρους να μην μπαίνουν στον πειρασμό να συλλάβουν κι άλλους. Όλα γίνονται μέσω διαπραγματεύσεων και συζητήσεων».

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι επέστρεψαν στις 20 Απριλίου στη Γαλλία, όπου ο Ολάντ και οι οικογένειές τους τους υποδέχθηκαν σε μια αεροπορική βάση.

Οι γαλλικές αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των Νικολά Ενέν, Πιέρ Τορές, Εντουάρ Ελιάς και Ντιντιέ Φρανσουά. Ωστόσο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως μια άγνωστη οργάνωση μετέφερε τους δημοσιογράφους στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας, όπου ανακαλύφθηκαν από τούρκους στρατιώτες.

Σύμφωνα με το Dogan, τους δημοσιογράφους είχε συλλάβει η ανταρτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς είχε δηλώσει κατά την απελευθέρωσή τους πως η Γαλλία δεν είχε καταβάλει λύτρα.

Αναγνώστες