Την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Άγκυρα ζητά η αντιπολίτευση

Η τουρκική αντιπολίτευση ζήτησε την Κυριακή από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στην Άγκυρα τις οποίες κέρδισε οριακά ο υποψήφιος του... Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Παρασκευή το τοπικό παράρτημα του YSK στην Άγκυρα είχε απορρίψει το αίτημα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος ο υποψήφιος του CHP Μανσούρ Γιαβάς, που ηττήθηκε από τον απερχόμενο δήμαρχο Μελίχ Γκιοκτσέκ, προσέφυγε στο YSK ζητώντας να ακυρωθούν οι εκλογές στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Γιαβάς οι εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι “οι πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία της χώρας”. Μιλώντας στους υποστηρικτές του τόνισε ότι η υπεράσπιση της βούλησης των ψηφοφόρων και της δημοκρατίας είναι “ιερό καθήκον” για αυτόν.

Στην περίπτωση που η προσφυγή του απορριφθεί το CHP σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ισλαμικό συντηρητικό κόμμα του Ερντογάν κέρδισε με άνεση τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, όμως τα αποτελέσματα σε περίπου 40 δήμους αμφισβητήθηκαν έντονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανακαταμέτρηση των ψήφων ανέδειξε νικητή τον υποψήφιο που αρχικά είχε θεωρηθεί ηττημένος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Αναγνώστες