Στο βυθό του Ινδικού μεταφέρονται πλέον οι έρευνες για το χαμένο Boeing

Καθώς τα «μαύρα κουτιά» πιστεύεται πως έχουν σιγήσει, οι ομάδες έρευνας αναμένεται πλέον να αναπτύξουν ένα ρομποτικό υποβρύχιο στο βυθό του Ινδικού. Η πεποίθηση πως ο χώρος της έρευνας είναι.... σωστός ενισχύθηκε από τον εντοπισμό μίας πετρελαιοκηλίδας στο κοντά στη ζώνη ερευνών.

Κάτω από την επιφάνεια του Ινδικού Ωκεανού θα συνεχιστούν οι έρευνες για το αγνοούμενο Boeing της Malaysia Airlines, καθώς εντείνονται οι υποψίες πως οι μπαταρίες των «μαύρων κουτιών» έχουν πλέον εξαντληθεί.

«Δεν έχουμε εντοπίσει ούτε ένα [ηχητικό σήμα από τα κουτιά] επί έξι μέρες, επομένως υποθέτω πως είναι ώρα να πάμε υποβρυχίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των αυστραλιανής υπηρεσίας που συντονίζει τις έρευνες, Άνγκους Χιούστον.

Οι ομάδες έρευνας αναμένεται πλέον να αναπτύξουν ένα ρομποτικό υποβρύχιο στο βυθό του Ινδικού, προκειμένου να συνεχίσουν την αναζήτηση του αγνοούμενου αεροσκάφους, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.

Όπως τόνισε ο κ. Χιούστον, η υποβρύχια έρευνα θα αρχίσει εντός της Δευτέρας.

Κάθε αποστολή του θα έχει διάρκεια 24 ωρών. Δύο ώρες κατάδυσης, δύο ώρες ανάδυσης, 16 ώρες έρευνας στο βυθό και τέσσερις ώρες για «κατέβασμα» των δεδομένων.

Οι ειδικοί που μετέχουν στις έρευνες θεωρούν ότι γνωρίζουν, κατά προσέγγιση, το σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος, περίπου 1.550 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας, και βασίζουν τις έρευνες στα τέσσερα ηχητικά σήματα που εντοπίστηκαν πριν από ημέρες και τα οποία εκτιμούν ότι προέρχονται από τα μαύρα κουτιά του Boeing.

Το υποβρύχιο κινείται πολύ πιο αργά από τα σκάφη που διαθέτουν εξοπλισμό ηχητικών σημάτων, όμως φαντάζει πλέον ως η μοναδική λύση για τον εντοπισμό του αεροπλάνου.

Οι υποψίες πως η περιοχή-στόχος είναι η σωστή ενισχύθηκε από την ανακάλυψη μίας πετρελαιοκηλίδας στο κοντά στη ζώνη ερευνών.

Αναγνώστες