Ανησυχία ΠΟΥ για τον ιό MERS. Αυξάνονται τα θύματα στη Σ. Αραβία

Για έντεκα νέα κρούσματα του κοροναϊού MERS στη Σαουδική Αραβία, έκανε λόγο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συνολικά στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους... από MERS, 102 άνθρωποι. Ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι γνωστός.

Το RT αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τα 323. Το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού, στη χώρα.

Ο 28χρονος άνδρας έφτασε στο Κάιρο από τη Σαουδική Αραβία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.

Την περασμένη Τρίτη, είχε επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα. Το ελληνικό περιστατικό ήταν το δέκατο κρούσμα λοίμωξης από MERS που διαγιγνώσκεται στη γηραιά ήπειρο. Την ίδια στιγμή στην Σαουδική Αραβία απομακρύνθηκε από τη θέση του ο υπουργός Υγείας Abdullah al – Rabiah.

Στη Χώρα έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα για την αντιμετώπισης της επιδημίας. Το πρώτο είναι στο Ριαντ, το δεύτερο στη Τζέντα και το τρίτο στο Νταμάμ στην ανατολική επαρχία της Χώρας.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα.

Στη Μέση Ανατολή, οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους για έξαρση των κρουσμάτων του MERS, ενόψει του Ραμαζανιού που ξεκινά τον Ιούλιο, καθώς εκατομμύρια μουσουλμάνων θα συρρεύσουν στη Σαουδική Αραβία.

Ο κοροναϊός MERS θεωρείται ο πιο θανατηφόρος, αλλά λιγότερο μεταδοτικός εξάδελφος του ιού που είναι υπεύθυνος για το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και είχε προκαλέσει το 2003 το θάνατο σχεδόν 800 ανθρώπων στον κόσμο.

Προκαλεί οξέα αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια

Πηγή:RT

Αναγνώστες