Πιέσεις στην TIB να άρει την απαγόρευση του Twitter

Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση της πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter από την κυβέρνηση παραβιάζει την ...ελευθερία της έκφρασης και τα ατομικά δικαιώματα, δημοσίευσε σήμερα η τουρκική επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης. Η κίνηση αποτελεί μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στις αρχές τηλεπικοινωνιών να εφαρμόσουν την απόφαση και να άρουν την απαγόρευση.

Η Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter στις 21 Μαρτίου ύστερα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι θα «ξεριζώσει» το δίκτυο μετά τη δημοσίευση πολυάριθμων συνομιλιών από ανώνυμους λογαριασμούς με καταγγελίες για διαφθορά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Τώρα η ΤΙΒ καλείται να εξετάσει το αίτημα του δικαστηρίου για άρση της απαγόρευσης, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και τη λαϊκή οργή στο εσωτερικό της χώρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του χθες, Τετάρτη, και έστειλε την ετυμηγορία του στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών και στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, που έχει επίσης ευθύνη για τις τηλεπικοινωνίες.

Το δικαστήριο δέχτηκε πολλά ατομικά αιτήματα αμφισβήτησης της απαγόρευσης, περιλαμβανομένων ενός από βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κι ενός από προβεβλημένο νομικό και ακαδημαϊκό.

Οι επικριτές του Ερντογάν θεωρούν την απαγόρευση ως το τελευταίο μίας σειράς αυταρχικών μέτρων που έλαβε ο πρωθυπουργός αντιδρώντας στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο προσέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις κι εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη απειλή της 11χρονης παραμονής του στην εξουσία.

Ο Ερντογάν και το ισλαμικό του κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τα αντίπαλα κόμματα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την εξουσία του.

Αναγνώστες