To πιο τρελό φορτηγό που φτιάχτηκε ποτέ!

Ο Bran Ferren ξόδεψε 4 χρόνια από τη ζωή του και εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάσει το πιο «αυθάδες» εξερευνητικό όχημα που είδε ποτέ ο κόσμος.

Η αποστολή του; Να πάει την τετράχρονη κόρη του... κάμπινγκ!

Από όλες τις περιπέτειες που κυνήγησε ο Bran Ferren τα τελευταία 60 χρόνια, που περιλαμβάνουν από αποστολές στις εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν μέχρι και δουλειά στο Χόλιγουντ (ειδικά εφέ και ρομποτικούς μηχανισμούς για ταινίες, που του έφεραν ακόμα και υποψηφιότητα για Όσκαρ), το να είναι πατέρας αποδείχθηκε η πιο δύσκολη απ’ όλες.

Ο 61χρονος δαφνοστεφανωμένος εφευρέτης, πρώην επικεφαλής ανάπτυξης και έρευνας του τμήματος Imagineering της Disney και συνιδρυτής της εταιρίας τεχνολογίας Applied Minds, της παγκοσμίου φήμης φίρμας που προμηθεύει υλικό υψηλής τεχνολογίας τις General Motors, Intel και την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, συνάντησε λοιπόν τον πιο δύσκολο και απαιτητικό πελάτη της ζωής του: τη μικρή του κόρη Kira.


Αφού λοιπόν της έφτιαξε ένα σωρό τεχνολογικά καλούδια που μετέτρεψαν στο σπίτι σε παραμυθένιο παιχνιδότοπο, σειρά είχε κατόπιν ο έξω κόσμος, τον οποίο δεν μπορούσε φυσικά να αφήσει ο εφευρέτης στην τύχη του.


Έχοντας ασχοληθεί επαγγελματικά με τα εξερευνητικά οχήματα, βοηθώντας το δίκτυο ABC να φτιάξει μερικά, κατασκεύασε το 2001 το δικό του. Το είπε MaxiMog και ήταν μια μετατροπή του περίφημου Unimog της Mercedes-Benz, εφοδιασμένο πλέον με κάμερες, χώρους για διαβίωση, ακόμα και μηχανή εσπρέσο είχε. Μέχρι και στο μουσείο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης είχε εκτεθεί το μηχανοκίνητο έργο του, ένα πάντρεμα κομψού σχεδιασμού και απτού ρεαλισμού.


Κι έτσι, όταν γεννήθηκε η Kira, ο Ferren είχε μια τρελή ιδέα: να φτιάξει ένα ακόμα μεγαλύτερο και καλύτερο εξερευνητικό όχημα και μάλιστα το απόλυτο στο είδος του! Ένα όχημα δηλαδή που θα μπορούσε να πάει τη μικρή του κόρη όπου τραβούσε η όρεξή της, χωρίς να «μασάει» σε τίποτα.


Κι έτσι κατέληξε στο κινητό πεντάστερο φρούριο, το φοβερό και τρομερό KiraVan!


Σήμερα, 4 χρόνια μετά, το KiraVan είναι σχεδόν τελειωμένο, όσο τελειωμένο μπορεί βέβαια να είναι ένα όχημα που υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής που εξελίσσονται διαρκώς. Αν τον πιστέψουμε, όταν θα κυκλοφορήσει το όχημα των εκατομμυρίων ευρώ στους δρόμους στα τέλη του χρόνου, θα είναι ένα εξάτροχο «διαστημόπλοιο» ικανό να διασχίζει κάθε έδαφος, ακόμα και ρηχά νερά ποταμών ή και κλίσεις που φτάνουν στις 45 μοίρες(!), με αυτονομία 3.500 χιλιομέτρων.


Στα «έξτρα» περιλαμβάνονται τα θωρακισμένα με κέβλαρ λάστιχα, καμιά ντουζίνα συστήματα επικοινωνίας, αλλά και η «καρότσα» φυσικά που έχει μετατραπεί σε οικολογικό σπίτι, ακραία τεχνολογικό.


Το όραμα του Ferren έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά και είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουμε μόλις ολοκληρωθεί το φουτουριστικό όχημά του, καθώς θα συνοδεύεται αναμφίβολα από μια σειρά ρεκόρ…

Αναγνώστες