Νέα ληξιπρόθεσμα τρία δισ. ευρώ από απλήρωτους φόρους σε δύο μήνες!

Αλματωδώς αυξάνονται πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Χωρίς καν να έχουν φτάσει τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, που αναμένονται από Ιούνιο και Ιούλιο, οι φορολογούμενοι δημιούργησαν... και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ευρώ μέσα σε δύο μόλις μήνες, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2014.

Με τα δεδομένα αυτά, ήδη τα ληξιπρόθεσμα έχουν υπερβεί τα 65,4 δισ. και ετοιμάζονται να καταρρίψουν όλα τα ρεκόρ εφέτος.

Οι ρυθμοί που αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους, πλέον, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχουν ξεφύγει, αφού οι νέες οφειλές, που δεν κατέστη δυνατό να πληρώσουν μέσα στην κρίση οι φορολογούμενοι, αυξήθηκαν από 10,098 δισ. ευρώ, που ήταν τον Ιανουάριο του 2014, σε 12,115 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και σε 13,05 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Επιβεβαιώνονται έτσι και οι ανησυχίες για τους στόχου του νέου Μεσοπρόθεσμου για τη δημιουργία νέων πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2018, αφού μόνο το μήνα Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτα χρέη 2,016 δισ. ευρώ (!), ενώ το Μάρτιο δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν άλλα 934 εκατ. ευρώ!

Εκτός από τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα που ισχύουν από φέτος, με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια και τα εξοντωτικά πρόστιμα και κυρώσεις για οφειλέτες, «άσφαιρες» αποδεικνύονται και οι ρυθμίσεις για τα χρέη, που «τρέχουν» από πέρυσι το καλοκαίρι. Από τα 65,43 δισ. ευρώ των οφειλών, έχουν ρυθμιστεί χρέη μόλις 1,733 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,64% του συνόλου!

Επιπλέον, από τα 2,6 εκατομμύρια των οφειλετών, έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις λιγότεροι από 137.000, ενώ οι υπόλοιποι δίνουν απλά «ό,τι μπορούν», πριν έρθει η σειρά τους, για να νιώσουν την πίεση των εισπρακτικών μέτρων της εφορίας.

Αναγνώστες