Τι απαντά το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση έκτασης στην Ελαφόνησο

Επειτα από το σάλο που προκλήθηκε με την ενδεχόμενη πώληση του ακινήτου του Δημοσίου στην Ελαφόνησο, το ΤΑΙΠΕΔ- στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η έκταση- έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση... του Ταμείου, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Ακόμη, στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει, επίσης, ότι η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Αναγνώστες