Έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Μόσχα

Η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας Σλαβιάνσκ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα.... την αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Λίγο αργότερα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία στήριξε το αίτημά της για την πραγματοποίηση της συνόδου αυτής στη «σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία», διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε σήμερα την αυγή μια στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, κατά την οποία έχασε δύο στρατιώτες. Με την επιχείρηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση «μια επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή». «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει «να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση αυτή η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας».

Η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η ουκρανική κρίση. Καμία από τις προηγούμενες επίσημες συνόδους ή συνεδριάσεις διαβουλεύσεων δεν κατέληξαν στην λήψη μιας κοινής θέσης από το Συμβούλιο όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου που έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία των Δυτικών σε αυτό.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες που έχουν στόχο να θεωρηθεί υπεύθυνο το Κίεβο για την κατάρρευση της συμφωνίας της Γενεύης, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα απέτυχε να κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Αντ” αυτού η Ρωσία υποστηρίζει με πολλούς τρόπους τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες θέτουν τους αμάχους σε κίνδυνο, συλλαμβάνουν ομήρους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα τρόμου και βίας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση αυτή ότι η Ουκρανία προτίθεται να διαπραγματευτεί με έναν Ρώσο απεσταλμένο για να βρεθεί μια λύση στην κρίση, αλλά σημειώνει ότι το Κίεβο δεν είχε ενημερωθεί για την άφιξή του στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε στην νοτιοανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται εκεί.

Αναγνώστες