Αυτό είναι το πιο θανατηφόρο πλάσμα του πλανήτη

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα στη γη; Ο καρχαρίας; Τα φίδια; Οι άνθρωποι;

Φυσικά η απάντηση εξαρτάται από το πως ορίζουμε τον όρο επικίνδυνος.

Ο Bill Gates δημοσίευσε...
τον κατάλογο με τα πλάσματα που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας του ανθρώπινου είδους. Παρόλο που και ο ίδιος δηλώνει πως οι καρχαρίες είναι για αυτόν το πιο τρομακτικό πλάσμα, τα συγκεκριμένα ψάρια βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με μόλις δέκα θύματα. Η σωστή απάντηση είναι τα κουνούπια!

Σε ένα γράφημα που παρουσιάστηκε στο gatesnotes.com έχει κατά προσέγγιση καταμετρηθεί οι θάνατοι που προκαλούνται από κάθε είδος, σε ετήσια κλίμακα.

Εκατό άτομα χάνουν τη ζωή τους από επιθέσεις ελεφάντων και λιονταριών. Τουλάχιστον 500 σκοτώνονται από ιπποπόταμους. Χίλιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κροκόδειλους ενώ τη λίστα λίστα συμπληρώνουν δύο παρασιτικά σκουλήκια τα οποία ευθύνονται για όσους θανάτους προκαλούν όλα τα προηγούμενα είδη.  

Τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού είναι υπεύθυνα για την μολυσματική ασθένεια σχιστοσωμίαση εξαιτίας της οποίας κάθε χρόνο 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Επίσης, 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ένα σκαθάρι που ονομάζεται Αssasins Bug και που μεταδίδει την ασθένεια τρυπανοσωμίωση και ακόμη 10.000 θα καταλήξουν από τσίμπημα μύγας τσε-τσε.

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, σκοτώνει άθελα του, 25.000 ανθρώπους εξαιτίας του ιού της λύσσας και 50.000 άνθρωποι θα βρουν το θάνατο από τσίμπημα ή επίθεση φιδιού.

Τη θέση πριν την κορυφή, καταλαμβάνει ο άνθρωπος ο οποίος ευθύνεται για 450.000 θανάτους και στην κορυφή βρίσκεται το κουνούπι, που σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για τον μισό σχεδόν πληθυσμό του πλανήτη.

Τα κουνούπια, ευθύνονται για 725.000 θανάτους ετησίως και ακόμη 200 εκατ. άνθρωποι παραμένουν κλινήρεις εξαιτίας των ασθενειών που μεταφέρουν. Η χειρότερη και πλέον θανατηφόρα είναι η ελονοσία.

Το ίδρυμα Bill Gates δημοσίευσε την παραπάνω λίστα με σκοπό την ενημέρωση στο ζήτημα καταπολέμησης των κουνουπιών και στα πλαίσια καμπάνιας που ονομάζεται "Τhe Mosquito Week".

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για τους καρχαρίες που βρίσκονται τόσο χαμηλά στη λίστα ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια για την προφύλαξη του ανθρώπινου είδους.

Αναγνώστες