Η Ρωσία ανησυχεί για τη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της

Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα «ανήσυχη» από την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας Βαλέρι Γκερασίμοφ στη διάρκεια... τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Κνουντ Μπάρτελς.

Ο Γκερασίμοφ «εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, η οποία δεν συμβάλλει στην ασφάλεια στην Ευρώπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μετά την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ έστειλε τον Απρίλιο 600 στρατιώτες στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής, ενώ ανέπτυξε πλοία στη Βαλτική και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, επεσήμανε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μια μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας στις χώρες μέλη της ανατολικής Ευρώπης.

Πάντως στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Γκερασίμοφ και ο Μπάρτελς επιβεβαίωσαν «την αμοιβαία κατανόησή τους υπέρ της λήψης των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ενώ «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος επεσήμανε σήμερα ότι δεν έχει καμία ένδειξη ότι τα ρωσικά στρατεύματα απομακρύνονται από τα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σήμερα το πρωί το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους οι χιλιάδες στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει τις ανακοινώσει, όμως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη κίνησης».

«Θα το γνωρίζαμε και θα ήμασταν σε θέση να το επιβεβαιώσουμε», αν τα ρωσικά στρατεύματα είχαν μετακινηθεί, είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Αναγνώστες