Δωροδοκίες $5 εκατ. για να πάρει το Κατάρ το Μουντιάλ

Αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες για διαφθορά βρίσκεται η Fifa, αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απόφασή της για την διεξαγωγή του ...
Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022.

Οι Sunday Times απέκτησαν πρόσβαση σε εκατομμύρια μυστικά έγγραφα –emails, επιστολές και τραπεζικές συναλλαγές- που, όπως ισχυρίζεται, αποτελούν απόδειξη ότι ο ο Καταριανός πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ δωροδόκησε με 5 εκατ. δολάρια ποδοσφαιρικούς παράγοντες προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή τους για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Τόσο ο διοργανωτής Qatar 2022 όσο και ο Μπιν Χαμάμ αρνούνται ότι υπήρξε λόμπινγκ από την πλευρά τους στο διάστημα μέχρι την ψηφοφορία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2010. Σύμφωνα όμως με τα emails που απέκτησαν οι Sunday Times και είδε το BBC, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Μπιν Χαμάμ εξαγόραζε ψήφους τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την απόφαση.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης πως ο Μπιν Χαμάμ έκανε πληρωμές άμεσα σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες στην Αφρική προκειμένου να εξαγοράσει τη στήριξή τους για το Κατάρ στον σχετικό διαγωνισμό.

Το Κατάρ αρνείται ότι έχει παρανομήσει και επιμένει πως ο Μπιν Χαμάμ ποτέ δεν έπαιξε κάποιον επίσημο ρόλο στη στήριξη της υποψηφιότητας του Κατάρ, και ότι πάντα ενεργούσε ανεξάρτητα από την εκστρατεία του Qatar 2022.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά από τους Sunday Times, ο γιός του Μπιν Χαμάμ, Χαμάντ Αλ Αμπτουλά, αρνήθηκε να σχολιάσει εκ μέρους του πατέρα του.

Αν και η πλειοψηφία των αξιωματούχων δεν ψήφισαν, ωστόσο οι Sunday Times υποστηρίζουν ότι η στρατηγική του Μπιν Χαμάμ ήταν να εξασφαλίσει στήριξη για την υποψηφιότητα του Κατάρ που στη συνέχεια θα επηρέαζε τα τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Fifa από την Αφρική, τα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Η βρετανική εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι διαθέτει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Μπιν Χαμάμ πλήρωσε 305.000 ευρώ για να καλύψει τα νομικά έξοδα ενός άλλου πρώην μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Fifa από την Ωκεανία, τον Ρέιναλντ Τεμάρι.

Ο Τεμάρι, από την Ταϊτή, δεν μπόρεσε να ψηφίσει τελικά διότι είχε ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα από την Fifa για υπόθεση δωροδοκίας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει τώρα ότι ο Μπιν Χαμάμ του έδωσε την οικονομική στήριξη ώστε να μπορέσει να εφεσιβάλει την απόφαση της Fifa, καθυστερώντας έτσι την απομάκρυνσή του από την εκτελεστική επιτροπή και «μπλοκάροντας» την ψήφο του αντιπροσώπου του, Ντέιβιντ Τσανγκ.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, εάν ψήφιζε ο Τσανγκ, θα στήριζε τον αντίπαλο του Κατάρ, την Αυστραλία. Αντί αυτού, δεν επετράπει σε κανέναν αντιπρόσωπο από την Ωκεανία να ψηφίσει, απόφαση που ενδεχομένως να επηρέασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπέρ του Κατάρ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Μπιν Χαμάμ κατέβαλε περίπου 1,6 εκατ. δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην αντιπροέδρου της FIFA Τζακ Γουόρνερ. Από αυτά τα χρήματα, τα 450.000 δολάρια καταβλήθηκαν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.

Οι νέες αυτές κατηγορίες αναμένεται να δημιουργήσουν νέες πιέσεις στη Fifa για επανάληψη της ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλου το 2022.

euro2day.gr

Αναγνώστες