Στον… αέρα τα έργα των Δήμων μέσω ΕΣΠΑ

Συνάντηση είχε αργά προχθές βράδυ στο υπουργείο Ανάπτυξης ο δήμαρχος Παν. Νίκας, με το γενικό γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Γιώργο Γιαννούση, για τη χρηματοδότηση του...
20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού από το ΕΣΠΑ (είναι ενταγμένο και χρηματοδοτούμενο έργο), επειδή έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα με την Ε.Ε. εξαιτίας των υπερεντάξεων έργων (overbooking). Είναι τέτοιο το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι υπερεντάξεις, ώστε έφθασε να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η αδειοδότηση των Βρυξελλών για χρηματοδότηση ακόμα και ενταγμένου έργου, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν με την Ε.Ε. (η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την εξαίρεση από τις απαγορεύσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δράμας), ο Δήμος θα προχωρήσει στην πραγματοποίησή του, ελπίζοντας είτε στην τακτοποίηση του θέματος από την Ε.Ε. είτε στη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εκτός από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, έχουν προκύψει ζητήματα και για άλλα έργα, τα οποία είναι ενταγμένα, έχουν λάβει έγκριση δημοπράτησης, έχει κατακηρυχθεί ο διαγωνισμός και απομένει η υπογραφή της σύμβασής τους.

Ο κ. Νίκας επισήμανε ότι υπάρχουν νομικές ευθύνες των Δήμων, εάν δεν υπογράψουν τις συμβάσεις, παρότι δεν έχουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας ανεξέλεγκτων ενεργειών. Από την άλλη πλευρά, το θέμα που έχει δημιουργηθεί έχει επισημανθεί πολλάκις στο παρελθόν από το δήμαρχο και αφορά στον τρόπο διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τους περιφερειάρχες, οι οποίοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά και πελατειακά συμφέροντα, ανακοίνωναν εντάξεις έργων τα οποία ήταν μελετητικά ανώριμα. Το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε και ένα από τα σημεία τριβής στο παρελθόν μεταξύ του κ. Νίκα και του κ. Π. Τατούλη. Η κατάσταση, όμως, όπως διαμορφώθηκε πολιτικά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των περιφερειακών εκλογών, θεωρείται από τη Δημοτική Αρχή ως απαρχή νέων εξελίξεων στο θέμα της κατανομής κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με τη θέσπιση ενός δημοκρατικού προγραμματισμού για την εξορθολογοποίηση του συστήματος εγκρίσεων έργων.

radio936.blogspot.gr

Αναγνώστες