Τρίτο κόμμα η ακροδεξιά στην Πολωνία

Το ακροδεξιό Νέο Δεξιό Κογκρέσο σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα. Το κόμμα... καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση στην Πολωνία, εκμεταλλευόμενο το κύμα ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων το οποίο σαρώνει την Ε.Ε.

Εάν η τάση αυτή παγιωθεί ενδέχεται να μεταβάλει την πολιτική αριθμητική έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς τα ποσοστά των κυβερνητικών κομμάτων βρίσκονται σε πτώση και η συντηρητική αντιπολίτευση αναζητεί νέο εταίρο.

Ο ηγέτης του Νέου Δεξιού Κογκρέσου, ο Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, 71 ετών, έχει δηλώσει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ πιθανόν «δεν γνώριζε» ότι διαπράχθηκε το Ολοκαύτωμα και ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν διότι είναι λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες.

Η υποστήριξη στο κόμμα του αυξήθηκε στο 11%, σύμφωνα με μια έρευνα η οποία διεξήχθη την 27η και την 28η Ιουνίου από την εταιρεία Homo Homini, από 6% έναν μήνα νωρίτερα. Η αύξηση του ποσοστού του σήμανε ότι υπερέβη το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς (SLD).

Το κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών (PO) έχασε κι άλλο έδαφος μετά τη δημοσίευση διαρροών από τις υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που έχει φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση.

Το ποσοστό του μειώθηκε στο 24%, δύο εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, ενώ το συντηρητικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), η συντηρητική αντιπολίτευση, αντίθετα κέρδισε δύο μονάδες φθάνοντας το 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δημοσίευσε η εφημερίδα Rzeczpospolita.

Το Νέο Δεξιό Κογκρέσο κέρδισε τέσσερις έδρες στις εκλογές για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμιά έδρα στο εθνικό κοινοβούλιο της Πολωνίας.

Αν ο Κόρβιν-Μίκε και το κόμμα του επιτύχουν να διατηρήσουν αυτό το ποσοστό και καταλάβουν έδρες στη Βουλή στις επόμενες εκλογές -οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν περί τα τέλη του 2015-, θα μπορούσε να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός με το PiS και πιθανόν και άλλα συντηρητικά κόμματα.

Ο Κόρβιν-Μίκε έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με το PiS, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κάνει σαφές εάν αυτό θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το Κόμμα της Ελευθερίας της Ολλανδίας, δεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια ευρωσκεπτικιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει διότι απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Νέο Δεξιό Κογκρέσο.

Αναγνώστες