Στους δρόμους της Βραζιλίας αστυνομικοί και εργαζόμενοι χωρίς στέγη

Καλύτερες συντάξεις και μισθούς διεκδικούν απόστρατοι στρατιωτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι χθες βγήκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο και διαδήλωσαν γύρω από το στάδιο Iτακεράο, όπου θα διεξαχθούν αγώνες του Μουντιάλ.

Οι αστυνομικοί ένωσαν... τις φωνές τους με 12.000 διαδηλωτές του Κινήματος των Εργαζομένων Χωρίς Στέγη (MTST) που ζητούν την κατασκευή εργατικών κατοικιών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα. «Δεν θα ρίξουμε ούτε μία πέτρα στη στάδιο», δήλωσαν μέλη του MTST.
Οι διαδηλωτές έξω από το στάδιο φώναζαν συνθήματα κατά του Μουντιάλ και της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων, ενώ απέκλεισαν την κυκλοφορία, σύμφωνα με το Estado de Sao Paulo.
Τα μέλη του MTST πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες πολλές διαδηλώσεις. Στις αρχές Μαΐου είχαν καταλάβει παράνομα υπαίθριο χώρο κοντά στο στάδιο, τον οποίο είχαν ονομάσει «Κύπελλο του Λαού».

Όσον αφορά το κίνημα των αστυνομικών πρόκειται για «400 συνταξιούχους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους που μπορεί να είναι εν ενεργεία αστυνομικοί» οι οποίοι ζητούν καλύτερες αποδοχές, δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας. «Η στρατιωτική αστυνομία, αρμόδια για τη διατήρηση της τάξης στη Βραζιλία, δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαδηλώνει ούτε να απεργεί», διευκρίνισε.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει μεγάλη κοινωνική δυσαρέΣκεια που εντείνεται καθώς πλησιάζει η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 12 Ιουνίου, στη διάρκεια του οποίου τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στη χώρα. Έτος εκλογών (τον Οκτώβριο), δάσκαλοι, οδηγοί λεωφορείων ακόμη και αστυνομικοί πραγματοποιούν απεργίες διεκδικώντας καλύτερες αποδοχές και προγράμματα για επαγγελματικές προοπτικές και σταδιοδρομία σε αρκετές πολιτείες της χώρας.


Αναγνώστες