Ο "Οίκος του Ενός", θα χωράει Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους

Θρησκευτική ιστορία ετοιμάζεται να γράψει η πόλη του Βερολίνου με την ανέγερση ενός ναού που θα στεγάζει χώρους προσευχής Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων.

Το κτίριο... θα ονομαστεί «Οίκος του Ενός» και θα είναι χωρισμένο ισομερώς σε εκκλησία, συναγωγή και τζαμί τα οποία πρόκειται να βρίσκονται για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.


Σύμφωνα με το BBC,τα σχέδια εγκρίθηκαν μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του οποίου νικητής αναδείχθηκε ο Wilfried Kuehn ενώ το έργο θα κατασκευαστεί στο κέντρο του Βερολίνου, στην περιοχή Petriplatz.


Η τοποθεσία θεωρείται αρκετά σημαντική για τον Ραβίνο Tovia Ben Chorin ο οποίος ανέφερε πως ο ναός για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που χάραξαν την κουλτούρα της Ευρώπης γίνεται στην πόλη όπου σχεδιάστηκε ο διωγμός των Εβραίων από τους Ναζί.

Από τη πλευρά του ο ιμάμης Kadir Sanci, ανέφερε πως η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει πως η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων είναι καλοί άνθρωποι και όχι βίαιοι ενώ πρόσθεσε πως οι πιστοί και από τις τρεις θρησκείες θα έχουν να μοιραστούν πολλά πράγματα μεταξύ τους. 


Ο πάστορας Gregor Hohberg επισήμανε από την πλευρά του το γεγονός ότι ο Οίκος θα κατασκευαστεί στο σημείο που κάποτε φιλοξενούσε την πρώτη εκκλησία του Βερολίνου τον 12ο αιώνα και είπε χαρακτηριστικά: «Μια συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία κάτω από την ίδια στέγη θα είναι το παράδειγμα της οικουμενικότητας και της συμφιλίωσης που θέλουμε να δώσουμε σε μια πόλη με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις θρησκείες του κόσμου.» 

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ναού έχει οριστεί μέσα στο 2016 με δεδομένο ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση για τις δωρεές που απαιτούνται.


Στο παρελθόν, διαφορετικές θρησκείες έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια τα κτίρια, αλλά δεν ήταν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα τζαμιά στη νότια Ισπανία μετατράπηκαν σε καθεδρικούς ναούς, μετά τη κατάκτηση της χώρας από τους Χριστιανούς. Αντιθέτως στην Τουρκια εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά.

Πηγή: bbc

Αναγνώστες