«Μανιφέστο» για την Ευρώπη ετοιμάζει ο Ρέντσι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Rai, αλλά και με την διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη HuffingtonPost, ο Ιταλός πρωθυπουργός συντάσσει μανιφέστο για την νέα Ευρώπη....
Ο Ματτέο Ρέντσι καταστρώνει την στρατηγική του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης Rai, αλλά και με την διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη HuffingtonPost, ο Ιταλός πρωθυπουργός συντάσσει μανιφέστο για την νέα Ευρώπη.

Το σημείο αναφοράς – με διαφορετικό φυσικά περιεχόμενα – είναι το «μανιφέστο» των Μπλέρ και Σρέντερ, του 1999, για τον λεγόμενο «Τρίτο Δρόμο».

Σύμφωνα με τους Ιταλούς σχολιαστές, τα κύρια σημεία είναι οι επενδύσεις στην παιδεία, η ενίσχυση των υποδομών και της τεχνολογίας, η ενεργειακή πολιτική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχίζοντας από το θέμα της μετανάστευσης.

Η κεντρική ιδέα – τονίζει η Rai- είναι ότι η πολιτική οικονομικής λιτότητας έχει αγγίξει τα όριά της και ότι πρέπει, πλέον, να αντικατασταθεί με νέα προσέγγιση. «Ο ισχυρότερος σύμμαχος, στην νέα αυτή πορεία του τριανταεννιάχρονου επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι», προσθέτει η HuffingtonPost.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για φυσική συνέπεια της τοποθέτησης του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού ότι «πριν από τις αποφάσεις για τα νέα αξιώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άμεση ανάγκη από καινούρια περιεχόμενα και στρατηγικές».

Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι αφήνουν να διαρρεύσει ότι για το «μανιφέστο» αυτό δεν θα χρειασθεί πολύς χρόνος και ότι αναμένεται να υπογραφεί από μια σεβαστή ομάδα κρατών, αλλά όχι από όλες τις χώρες- μέλη. Χωρίς να προκληθεί, τέλος, ρήξη με την Γερμανία.

Αναγνώστες