Σούλι: Το Κούγκι «ανατινάχθηκε» ξανά

Με την αναπαράσταση της έκρηξης της πυριτιδαποθήκης στο Κούγκι από τον μοναχό Σαμουήλ κορυφώθηκαν χτες Κυριακή οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις σε ανάμνηση της... αυτοθυσίας του καλόγερου και των Σουλιωτών.

Παρά τη δυνατή βροχή, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Ηπειρωτικών Οργανώσεων και φορέων, προσήλθαν στον χώρο των ανυπότακτων Σουλιωτών, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον σεμνό εορτασμό. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, τη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι βουλευτές Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Ταυρής, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και ο διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Η δήμαρχος του Σουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ για το μήνυμα της επετείου υπογράμμισε ότι, στους αγώνες των Σουλιωτών η έννοια πατρίδα καταξιώνεται και πρόσθεσε:

«Στη σημερινή ιστορική καμπή της ποικιλόμορφης κρίσης, στη σημερινή δύσκολη πορεία προς την επιβίωση και την πρόοδο, να φανούμε αντάξιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων. Όχι τα μεγάλα λόγια στις γιορτές και επετείους. Να μην μένουμε στις αναφορές στους προγόνους μας. Αυτοί μεγαλούργησαν και μας δείχνουν τον δρόμο. Και μην πούμε ότι σήμερα δεν έχουμε αγώνες η πολέμους να διακριθούμε. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, να γυρίσουμε νοερά στους σταθμούς της ιστορίας, που περικλείουν τον βίο του έθνους, χωρίς διάκριση τόπου και χρόνου, γιατί μόνον έτσι θα κτίσουμε το μέλλον. Λαοί που δεν λησμονούν την ιστορία τους, μόνο αυτοί ζούνε ελεύθεροι».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε νωρίς το πρωί Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, Τίτου.

Στις 10:15 έγινε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στην απέναντι βουνοκορφή από το Κούγκι.

Παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε ο 3ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών με δεκάδες συμμετέχοντες.

Αναγνώστες