Ραγδαία εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στην Αρκαδία [video]

Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στην οποία βρέθηκαν κτηνοτρόφοι απ' όλη την Πελοπόννησο για το μείζον πρόβλημα με την...
εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Εκεί οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν κυρίως εμβόλια και ζωοτροφές άμεσα αλλά και αποζημιώσεις σε δεύτερη φάση.

Εξέφρασαν έντονα την ανάγκη να τους χορηγηθούν φάρμακα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τέτοια έξοδα και επιπλέον να τους δοθεί η δυνατότητα να ραντίσουν μόνοι τους τις στάνες τους. Επίσης ζήτησαν άμεσα ζωοτροφές και κυρίως για τα ζώα που έχουν μπει σε καραντίνα και δε μπορούν να μετακινηθούν.

Οι κτηνοτρόφοι είναι πολύ ανήσυχοι και αγωνιούν τόσο για την τύχη των κοπαδιών τους, όσο και για ολόκληρη την κτηνοτροφία, που αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας.

Μάλιστα ένας εξ' αυτών σε έντονο ύφος ζήτησε ένα μηχάνημα για να μαζέψει τα 10 νεκρά του ζώα!Φυσικά μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση δεν έλειψαν οι χαρακτηρισμοί και μεταξύ Γόντικα και Τατούλη, με τον πρώτο να τον χαρακτηρίζει τον δεύτερο «πολιτικό απατεώνα» και ο δεύτερος να τον χαρακτηρίζει «Γκέμπελς» και πρόσθεσε «απορώ πως το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από τον Γόντικα, έχει ήδη φύγει μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο με τη συμπεριφορά του, τον έχει διώξει η κοινωνία»!

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στεφανόπουλος είπε χαρακτηριστικά «από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε άμεσα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και είναι κρίμα κάποιοι να λαϊκίζουν εις βάρος των κτηνοτρόφων», απαντώντας σε αυτό ο κ. Αγγέλου (ΠΑΣΥ) «πρώτη φορά στα χρονικά μου ακούω οι αγωνίες των κτηνοτρόφων να χαρακτηρίζονται λαϊκισμός»!
Η υπογραφή της σύμβασης με την Πελοπόννησος ΑΕ περιλαμβάνει και τη δημιουργία ζωνών περίκλεισης των θιγομένων περιοχών για να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού.

Ο Νίκος Πατσαρίνος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την εισήγηση ασαφέστατη και ζήτησε να τους πουν με ακρίβεια πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επίσης ρώτησε «μας προτείνετε μια τριμελής επιτροπή, όλοι αυτοί που είμαστε εδώ, σύμβολου και φορείς δεν θα είναι μέσα για την επιτήρηση;»

Η διευθύντρια της κτηνιατρικής υπηρεσίας κα Σταματοπούλου απαντώντας στα ερωτήματα των περιφερειακών συμβούλων ενημέρωσε συνολικά στην Πελοπόννησο έχουν προσβληθεί 88 στάνες, αριθμός που αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει ήδη διπλασιαστεί, μιας και μιλάμε για ραγδαία εξάπλωση του ιού!
Ειδικότερα υπάρχουν 45 μολυσμένες στάνες στη Λακωνία, 30 στην Αρκαδία, 1 στην Αργολίδα, 1 Κορίνθια και 11 στη Μεσσηνία. Όλη η Πελοπόννησος είναι μολυσμένη, είπαν!
Επιπλέον είπε ότι κάποια περιστατικά είναι υπό διερεύνηση γιατί είναι ύποπτα, άρα προβλέπεται τα κρούσματα να αυξηθούν δραματικά!

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δε μιλούν και ειδικά αυτοί που έχουν λίγα πρόβατα.
Το έντομο που μεταφέρει τον ιό ανήκει στην ευρεία οικογένεια των κουνουπιών, είπε η κα. Σταματοπούλου και πρόσθεσε ότι στη Λακωνία καταγράφονται συνεχώς καινούρια κρούσματα!

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην περιφέρεια με καθηγητές και το γενικό γραμματέα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και πιθανών κάποιον από την πολιτική προστασία του υπουργείου.
kalimera-arkadia.gr

Αναγνώστες