Ραβασάκια 10 δις ευρώ

Περίπου 10 δις ευρώ είναι το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους, ενώ...
πλησιάζει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος (τέλη Ιουλίου). 

Εντός των επόμενων μηνών οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις εξής επιβαρύνσεις: 

- Τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που θα ενσωματώνουν έως και τέσσερις διαφορετικούς φόρους. Πρόκειται για τον φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί με συντελεστές 1% έως 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που θα επιβληθεί στους έχοντες αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

- Τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα πληρώσουν περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.).

• Τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, των οποίων η προθεσμία εξόφλησης λήγει στα τέλη της χρονιάς.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα που προσδοκά να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δείχνουν ότι κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ.

Τέλος, μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί περίπου 300.000 φορολογικοί έλεγχοι αλλά και η αποστολή ειδοποιητηρίων e-mails για την εξόφληση οφειλών. Άμεσα ξεκινούν και οι ηλεκτρονικές δεσμεύσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Αναγνώστες