Πολική αρκούδα κατασπάραξε 17χρονο μαθητή στην Ανταρκτική!

Ένας μαθητής του παραδοσιακού και φημισμένου κολεγίου της βρετανικής ελίτ και όχι μόνο, του Ητον, έχασε την ζωή του από την θανατηφόρα επίθεση πολικής αρκούδας σε ....
εκδρομή που είχε πάει με συμμαθητές του τον Αύγουστο του 2011 στην Ανταρκτική...

Ο 17χρονος μαθητής του Ητον, Horatio Chapple, συμμετείχε σε εκπαιδευτική εκδρομή με το κολέγιο και υπό την αιγίδα της «Ένωσης Εξερεύνησης Βρετανικών Σχολείων» (BSES), στην εκδρομή που οργανώθηκε για να παρατηρήσουν την Ανταρκτική οι μαθητές, στα νησιά Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Τα παιδιά έμεναν σε σκηνές και ένα βράδυ μια τεράστια πολική αρκούδα εισέβαλε στη σκηνή του 17χρονου και του επιτέθηκε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματός του. Η αρκούδα επιτέθηκε και σε άλλα τέσσερα άτομα τα οποία τραυμάτισε, μέχρι που κάποιος από τους επικεφαλής της ομάδας την πυροβόλησε.

Η δίκη για την απίστευτη υπόθεση έγινε την Δευτέρα στο Salisbury, όπου τραγικές φιγούρες ήταν οι γονείς του μαθητή. Η μητέρα του, γιατρός Olivia Chapple, ανέφερε στο δικαστήριο ότι ανησυχούσε γι' αυτή την εκδρομή, που ήταν πολύ ακριβή, αλλά οι υπεύθυνοι την είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών.

Η έκθεση που προσκομίστηκε στο δικαστήριο κατέδειξε ότι οι ελλείψεις στα θέματα ασφαλείας της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν πολλές. Οι πάσσαλοι, που ήταν απαραίτητοι, δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν το ειδικό σύρμα ασφαλείας, που θα έπρεπε να τοποθετηθεί γύρω από τις σκηνές, οι φωτοβολίδες - στυλό δόθηκαν μόνο στους επικεφαλής των ομάδων και όχι και στους μαθητές, όπως θα έπρεπε, ενώ δεν υπήρχε κάποιος παρατηρητής να προειδοποιήσει την ομάδα για την έλευση της αρκούδας.

Η μητέρα του 17χρονου ανέφερε στην κατάθεσή της ότι, αν υπήρχαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ο γιος της θα είχε την δυνατότητα και τον χρόνο να σώσει την ζωή του και να αμυνθεί «όχι μόνο με τα γυμνά του χέρια»!

Ο επικεφαλής της αποστολής Richard Payne, που εκπροσωπούσε την BSES, παραδέχθηκε στο δικαστήριο, ότι, όταν άνοιξε το κουτί με τον εξοπλισμό διαπίστωσε πως υπήρχαν ελλείψεις και έτσι αναγκάστηκε να μη δώσει φωτοβολίδες - στυλό στους μαθητές! Σημειώνεται, ότι αυτό το είδος φωτοβολίδων ρίχνει την φωτοβολίδα σε απόσταση πενήντα μέτρων, εκφοβίζοντας την αρκούδα, αλλά προειδοποιώντας και τους υπόλοιπους της ομάδας για τον εμφανιζόμενο κίνδυνο.

Ο Payne δήλωσε ότι ο ίδιος έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε πολλές αποστολές στην Ανταρκτική και δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη φορά ανάλογο περιστατικό, όμως η BSES, από την ημέρα του τραγικού συμβάντος δεν οργάνωσε παρόμοια εκπαιδευτική εκδρομή στο ίδιο μέρος.

Αναγνώστες