Τουρκικές δυνάμεις έτοιμες για απόβαση σε ελληνικό νησί! Σφυρίζει αδιάφορα το Υπουργείο Εξωτερικών!

Γράφει ο Σπύρος Πρίφτης

Άκρως περίεργες μετακινήσεις δυνάμεων του τουρκικού στρατού, απέναντι...
από το νησί Μεγίστη (Καστελόριζο), έθεσαν άμεσα τον ελληνικό στρατό σε συναγερμό. Οι τουρκικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με ένα πρόσθετο, άλλα άγνωστο αριθμό από καταδρομείς και βατραχανθρώπους.

Η κινητικότητα του τουρκικού στρατού έγινε άμεσα αντιληπτή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, οπού αστραπιαία αντέδρασε και απάντησε με άσκηση που έλαβε χώρα χθες, τη στιγμή που οι Τούρκοι ξεκινούσαν τους τσαμπουκάδες, με άμεση αμφισβήτηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Λευκωσίας, να διεξάγει έρευνες για την άντληση υδρογονανθράκων, και με κορύφωση της προκλητικότητας τους, την είσοδο του ερευνητικού σκάφους Barbaros στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, και δυο τουρκικά πολεμικά πλοία να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής.

Στο υπουργείο άμυνας ανησυχούν ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο αντίστοιχο της κρίσης στα Ίμια 1996, οι φόβοι τους αυτοί ενισχύονται γιατί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ασκούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε επιχειρήσεις κατάληψης νησιών, και διαθέτουν σημαντικές και αξιόλογες δυνάμεις εξοπλισμένες με ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη, τα οποία στην περίπτωση της Μεγίστης, θα μπορούσαν να εξορμήσουν από τουλάχιστον δυο απομακρυσμένα σημεία που βρίσκονται απέναντι από το ελληνικό νησί, στη χερσόνησο πλησίον του λιμανιού Κας και σε απόσταση 6,4-7 χλμ.

Δυστυχώς κύκλοι του υπουργείου εξωτερικών δεν ήθελαν να διεξαχθεί αυτή η άσκηση, ώστε να μην δυναμιτίσουν το ήδη βεβαρυμένο σκηνικό στην περιοχή, (αυτή είναι συνήθως η πάγια τακτική του υπουργείου εξωτερικών τα τελευταία χρονιά, στο να υποχωρεί σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα, με τα γνωστά αποτελέσματα, Τούρκοι, Αλβανοί, Σκοπιανοι να έχουν αποθρασυνθεί και να διεκδικούν απροκάλυπτα ελληνική γη!) αναγκαστικά το υπουργείο άμυνας υποχώρησε και ονόμασε την άσκηση( έρευνας και διάσωσης!) η άσκηση διεξήχθη ανατολικά του Καστελόριζου και συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000-5, μεταγωγικό αεροσκάφος Κ-130, ελικόπτερο super puma, προσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ και από πλευράς του πολεμικού ναυτικού μία κανονιοφόρος. Υπήρξε επίσης και συνδρομή από το λιμενικό σώμα.

Τώρα τι σόι άσκηση έρευνας και διάσωσης γίνεται με την συνδρομή επιθετικών μαχητικών όπως είναι το F-16 και Mirage 2000-5, είναι πράγματι για γέλια! Πάντως για την ώρα δεν αναμένεται η Τουρκιά να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο, κι αυτό γιατί η Τουρκία τα βρίσκει δύσκολα στην ΑΟΖ της Κύπρου, με τη Ρωσία να έχει δεσμεύσει μία τεράστια περιοχή για τη διεξαγωγή αεροναυτικών γυμνάσιων με πυρά, και το Ισραήλ να συμμετέχει με την Κύπρο επίσης σε αεροναυτική άσκηση η οποία ξεκινάει σήμερα με την παρουσία τόσο αεροσκαφών F-16 και F-15 όσο και πολεμικών πλοίων. Για άλλη μία φορά δυστυχώς αποδεικνύεται η δείλια της πολίτικης μας ηγεσίας ,στο να αποδείξει πράγματι ότι είναι η εγγυήτρια χωρά που θα προστατεύσει την Κύπρο σε οποιαδήποτε απειλή, αυτό αποδεικνύεται περίτεχνα όταν από την Λευκωσία τέθηκε το ζήτημα "τουλάχιστον μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού να έρθει στην περιοχή για να μην νομίζει η Τουρκία ότι είμαστε μονοί μας",  άλλα κατόπιν διαβούλευσης στο υπουργείο εξωτερικών απορρίφθηκε το ενδεχόμενο.

(Και το φίδι από την τρυπά για άλλη μία φορά το έβγαλαν τρίτες χώρες όπως π χ Ισραήλ και Ρωσία!) 

Τι θα γίνει όταν η ασκήσεις με αυτές τις χώρες τελειώσουν; Και αποχωρήσουν από την περιοχή; Αυτό περιμένουν στην Τουρκία! Όπως έχω επισημάνει σε άρθρο μου οι Τούρκοι ενδιαφέρονταν να εντοπίσουν το ηχητικό στίγμα του νέου ελληνικού υποβρυχίου «Πιπίνος» που καθελκύστηκε πρόσφατα από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά! Φαίνεται ότι η ενίσχυση του ελληνικού υποβρυχίου στόλου έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στο τουρκικό ναυτικό. Και τοποθετούν σε Αιγαίο και Κύπρο ανθυποβρυχιακούς αισθητήρες προκείμενου να δημιουργήσουν ένα "τείχος" έγκαιρης προειδοποίησης και εντοπισμού τον ελληνικών υποβρύχιον (και όπως επισήμανα, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα!).

Δεν θα φύγουν οι Ρώσοι και Ισραηλινοί; Τότε θα δούμε τον λύκο να βγαίνει από την φωλιά του! Το θέμα είναι ότι το Υπουργείο Άμυνας θέλει να αντιμετωπίσει και να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στην Τουρκία! Αλλά για το Υπουργείο Εξωτερικών πρωτεύει η τρόικα το ΔΝΤ και η αποπληρωμή ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο!

Αναγνώστες