Αλβανία: Υπογραφή διμερούς συμφωνίας με το Λουξεμβούργο

Η Αλβανία και το Λουξεμβούργο υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την κοινωνική προστασία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς ...συντάξεων σε περίπου δύο χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες που ζουν στο Λουξεμβούργο.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Λουξεμβούργο από το Αλβανό υπουργό Κοινωνικής προστασίας και νεολαίας Εριόν Βελιάι, και τον ομόλογό του Ρομέν Σνάϊντερ (Romain Schneider).

Η συμφωνία προβλέπει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Λουξεμβούργο να είναι η δεύτερη χώρα, μετά το Βέλγιο, η οποία θα επιτρέπει στους μετανάστες να εισπράξουν τις συνταξιοδοτικές τους εισφορές που είχαν καταθέσει στην Αλβανία, αν αποφασίσουν να μείνουν στο Λουξεμβούργο, ή το αντίστροφο.

Ο κ Βελιάι τόνισε ότι η συμφωνία αυτή με το Λουξεμβούργο μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο για να ζητήσουμε και να υπογράψουμε άλλες παρόμοιες συμφωνίες με τις χώρες στις οποίες ο αριθμός των μεταναστών είναι υψηλός. «Όταν έχεις υπογράψει 6-7 τέτοιες συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ, η διαδικασία της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, θα είναι πιο εύκολη," δήλωσε ο υπουργός Βελιάι.

Αναγνώστες