Επενδυτές έρχονται για τα ελληνικά μέταλλα

Κάλεσμα προς διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και επενδυτικά σχήματα κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και.... εκμετάλλευσης 11 μεταλλείων και 22 δημόσιων εκτάσεων βιομηχανικών ορυκτών. Οι διαγωνισμοί ξεκινούν εφόσον πρώτα ολοκληρώθηκε η καταγραφή και η ψηφιακή αποτύπωση των 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων και των 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών που υπάρχουν σε όλη χώρα.

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας υπολογίζεται από το ΙΓΜΕ σε 30 -40 δισ. ευρώ χωρίς τους υδρογονάνθρακες, ενώ σχεδόν το 75% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας κατευθύνεται σε εξαγωγές και ο κλάδος απασχολεί άμεσα 20.000 εργαζομένους και έμμεσα 80.000 άτομα. Επίσης, στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη δύο ερευνητικά προγράμματα για σπάνιες γαίες, σε χερσαίες αλλά και θαλάσσιες περιοχές. Από τις πέντε χώρες στην Ευρώπη, μαζί με Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και Δανία, με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα είναι και η Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως φαίνεται η επίσκεψη κινεζικών επενδυτών και στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης το Σεπτέμβριο στην Αθήνα δεν ήταν διόλου τυχαία, αφού περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαίων βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή τους. Στόχος της συνάντησης με ελληνικούς παράγοντες είναι αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Ευρώπη, κολοσσοί θεωρούνται η Rio Tinto και BHP Billiton.

Η Ελλάδα έχει πολύ καλή παραγωγή σε αρκετά μέταλλα και ορυκτά, καθώς είναι:

– πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.

-πρώτη στην παραγωγή μπετονίτη σε όλη την Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής.

-τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην ΕΕ και ένατη στον κόσμο, τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο

-πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και 13η παγκοσμίως, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

-έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη και ανήκει στις δέκα πρώτες χώρες στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη

Σύμφωνα με την καταγραφή των μεταλλευτικών χώρων που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, η χώρα διαθέτει 114 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και 20 δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών.

Με βάση το Μητρώο Λατομείων διαθέτει 195 δημόσια, δημοτικά/κοινοτικά και ιδιωτικά λατομεία, εκ των οποίων τα 36 λειτουργούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Το 77% των λατομείων αδρανών υλικών λειτουργεί εντός λατομικών περιοχών. Από το σύνολο των περιοχών που εντοπίστηκαν, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα και μία στην Κρήτη, τα πιο ώριμα για παραχώρηση μέσω διαγωνισμών είναι τα εννέα ορυχεία, αλλά οι προκηρύξεις για όλα ή για ορισμένα από αυτά θα προχωρήσουν, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμάται ότι οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν σταδιακά, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να επιλεγούν προς παραχώρηση και κάποια από τα μεταλλεία. «Δεν θα ξεκινήσουμε από την προκήρυξη για να φτάσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινάμε από τις τοπικές κοινωνίες για να οδηγηθούμε στους διεθνείς διαγωνισμούς», δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, σε κλειστή παρουσίαση για το θέμα.

Αναγνώστες