Αποδοκιμασία των «παράνομων» τουρκικών κινήσεων από Ελλάδα, Αιγύπτο και Κύπρο

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών «αποδοκίμασαν» τις «παράνομες» πράξεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσαν την Άγκυρα.... να σταματήσει «όλες τις σεισμικές έρευνες» που διεξάγει στην περιοχή.

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν μετά την τριμερή συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, τονίζοντας τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, ενόψει της τριμερής Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.

Ευάγγελος Βενιζέλος, Χασάν Σουκρί και Ιωάννης Κασουλίδης προέβησαν σε ξεκάθαρη «αποδοκιμασία» των «παράνομων πράξεων» της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros πλέει για ένατη μέρα.

Τόνισαν την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει «όλες τις σεισμικές έρευνες» που διεξάγει και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον.

Υπογράμμισαν επίσης πως η «τοπική ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή» εξυπηρετείται καλύτερα όταν όλες οι χώρες σέβονται τις «αρχές του διεθνούς δικαίου»

Παράλληλα, σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, οι τρεις πλευρές τόνισαν πως τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή «μπορούν και πρέπει» να συμβάλουν στην «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Εξέφρασαν επίσης τη βούλησή τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος που προκύπτει από τις σχετικές δραστηριότητες.

Οι τρεις ΥΠΕΞ υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συνεργασίας για θέματα τουρισμού, προκειμένου να αναπτυχθούν τουριστικά πακέτα που να περιλαμβάνουν και τις τρεις χώρες, να βελτιωθούν οι συνδέσεις μεταξύ τους και να υπάρχει καλύτερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Αναγνώστες