Μετά τα stress test έρχονται τα capital plans

Μπορεί τα αποτελέσματα των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκαν προχθές να κρίνονται και να είναι.... εν πολλοίς θετικά για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι παγώνει η υλοποίηση των capital plans, που είχαν υποβάλει οι διοικήσεις τους στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι πράγματι εντυπωσιακές.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, μέσω του Bloomberg, επανήλθε στην επικαιρότητα η προοπτική της πώλησης του ξενοδοχείου Χίλτον των Αθηνών, που ανήκει στον όμιλο Alpha Bank. Στο σχετικό τηλεγράφημα, μάλιστα αναφέρεται ότι το τίμημα που θα ζητηθεί από την τράπεζα για την περίπτωση, θα είναι της τάξης των 180 εκατ ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι για την περίπτωση θα δείξουν ενδιαφέρον δύο τουλάχιστον ξένα funds.

Μια άλλη περίπτωση, η οποία είδε επίσης πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχει να κάνει με την προοπτική πώλησης πακέτου μετοχών της θυγατρικής τράπεζας του ομίλου Εθνικής στην Τουρκία. Οι πληροφορίες, που αφορούν στην Finansbank, κάνουν λόγω για τη διάθεση του 20% της τελευταίας μέσω του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες το επιτρέψουν, κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους.

Τέλος, σε διαδικασία ρευστοποίησης ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες ανήκουν επίσης σε τραπεζικούς κλάδους, αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα τα επιτελεία τους. Ήδη, τα σχετικά σχέδια είναι έτοιμα και δεν απομένει παρά να βγουν από τα αρμόδια συρτάρια.

Αναγνώστες