Απειλή λουκέτου για 1.100 παιδικούς σταθμούς από τις αρχές του 2015

Μπροστά στο φάσμα του λουκέτου βρίσκονται 1.100 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, κάτι που σημαίνει πως περίπου 55.000 βρέφη και νήπια θα βρεθούν δίχως.... φύλαξη.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το πρόβλημα εστιάζεται στη μη διευθέτηση των τυπικών και ουσιαστικών διαδικασιών για την αδειοδότησή τους. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ανήκαν στο κράτος και στη συνέχεια μεταβιβάσθηκαν -πρωτίστως από το υπουργείο Υγείας- στους δήμους της χώρας, δίχως όμως να έχει προηγουμένως προβλεφθεί ο τρόπος που θα πιστοποιείται η δυναμικότητά τους από κάποιο φορέα. Κάτι που ισχύει για τους ιδιωτικούς σταθμούς. Μάλιστα, οι τελευταίοι είναι αυτοί που κινήθηκαν εσχάτως ζητώντας τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας τους, καθώς στις 31/12/2014 λήγει και η τελευταία παράταση που δόθηκε στη μεταβατική λειτουργία τους.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το θέμα καταγγέλθηκε σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από τον τέως πρόεδρο της Κοινωνικής Επιτροπής και δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος επεσήμανε και τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών να «χτυπήσουν» με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός στο χώρο καθώς εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης από ευρωπαϊκά κονδύλια των οικογενειών που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέτος διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ, ενώ φάνηκε αυξημένη και η τάση των γονέων να επιδιώκουν τη φιλοξενία των παιδιών τους σε ιδιωτική μονάδα εφόσον υπάρχει στην περιοχή τους.

Αναγνώστες