Παρουσίαση ελληνικών κρασιών στο Λονδίνο εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος

Στην εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, είχαν προσκληθεί άνθρωποι με εξειδίκευση και κύρος στον τομέα του κρασιού, όπως... σομελιέ, δημοσιογράφοι του χώρου και ειδικοί συγγραφείς. Παρουσιάστικαν πάνω από 150 εγχώρια κρασιά.

Πάνω από 150 ελληνικά κρασιά από 36 οινοποιεία και εταιρείες ίδιας ετικέτας παρουσιάστηκαν προ ημερών στο Λονδίνο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας. Συμμετείχαν συνολικά εννέα εισαγωγείς και χονδρέμποροι ελληνικών οίνων και δύο υπεραγορές λιανικής.

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί άνθρωποι με εξειδίκευση και κύρος στον τομέα του κρασιού, όπως σομελιέ, δημοσιογράφοι του χώρου και ειδικοί συγγραφείς, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης οίνων, υπεύθυνοι αγορών γνωστών εστιατορίων και μεγάλων καταστημάτων λιανικής. Μεταξύ των συνολικά περισσότερων των 100 παριστάμενων περιλαμβάνονταν και πέντε αναγνωρισμένοι “Masters of Wine” (τίτλος που απονέμεται από βρετανικό ινστιτούτο για επαγγελματίες με υψίστου επιπέδου γνώσεις περί τον οίνο).

Εκτός των εκπροσώπων των εκθετών παρέστησαν και ορισμένοι εκ των οινοποιών, όπως οι κ.κ. Στέλιος Μπουτάρης, Γιώργος Σκούρας, Λεωνίδας Νασιάκος, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Γιάννης Παρασύρης και Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους, αλλά και την εξέλιξη των ελληνικών ποικιλιών.

Η εκδήλωση συνιστούσε τη μεγαλύτερη παρουσίαση ελληνικών κρασιών στο Λονδίνο από 2006 και οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ευχή ανάλογες παρουσιάσεις να γίνονται σε τακτικότερα διαστήματα.

Η παρουσία του ελληνικού οίνου στη βρετανική αγορά είναι μικρή (καλύπτει περίπου το 0,1% των εισαγωγών), αλλά την τελευταία διετία παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση στροφής των Βρετανών σε νέες ποικιλίες και χώρες.

Κατά την ίδια περίοδο έχουν εμφανιστεί πολλά κατά κανόνα θετικά δημοσιεύματα για ελληνικά κρασιά σε εξειδικευμένες στήλες βρετανικών εντύπων.

Σύμφωνα δε με ορισμένους από τους εισαγωγείς ελληνικών οίνων, κατά το τρέχον έτος καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για «ανακάλυψη» νέων οινοποιείων από την Ελλάδα. Δείγμα αυτής της τάσης θεωρείται η παρουσία στην εκδήλωση έξι οινοποιείων που παρουσίασαν για πρώτη φορά κρασιά τους στη Βρετανία (Μανωλεσάκη, Τσιμπίδη, Αϊβαλή, Στροφιλιά, Καραβιτάκη και Καραμολέγκου).

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι μία από τις εταιρείες εισαγωγής το 2012 δε διέθετε κανένα ελληνικό κρασί, πέρυσι μόνο ένα και φέτος πρόσθεσε τρεις ετικέτες και ένα οινοποιείο.

Στοιχεία από τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 δείχνουν αύξηση της τάξης του 25% στις εισαγωγές ελληνικών κρασιών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Το αρμόδιο γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο εκτιμά ότι παρά τη σχετικά μικρή παραγωγή σε σχέση με το μέγεθος της βρετανικής αγοράς, το ελληνικό κρασί έχει σημαντικές δυνατότητες παρουσίας στη Βρετανία – ειδικότερα στο μεσαίο προς υψηλό τμήμα αυτής, μέσω της διάθεσης σε επιλεγμένες κάβες, εστιατόρια και αλυσίδες λιανικής. Άνθρωποι του χώρου σημειώνουν πάντως ότι προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι οι συχνότερες ανάλογες εκδηλώσεις-παρουσιάσεις.

Αναγνώστες