Γιατί ιδρώνει το ποτήρι;

Υπάρχουν αρκετά ενοχλητικά πράγματα στην καθημερινότητα μας. Ένα από αυτά είναι και το φαινόμενο του ιδρωμένου ποτηριού. Ειδικά όταν θέλεις....
να απολαύσεις έναν καλό φραπέ, είναι ότι χειρότερο! 

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Γιατί ιδρώνει το ποτήρι; 

γιατί ιδρώνει το ποτήριΠου βρίσκεται όλο αυτό το νερό; Από που προέρχεται; Μήπως από τα παγάκια και από το νερό που ήδη υπάρχει στο εσωτερικό του ποτηριού ή μήπως συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό; Ας δούμε! 

Η απάντηση βρίσκεται στους νόμους της Φυσικής και της Χημείας. 

Για την ακρίβεια η υγρασία που υπάρχει στην εξωτερική πλευρά του ποτηριού οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας του ποτηριού σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. 

Έτσι, ο θερμότερος (σε σχέση με την θερμοκρασία του ποτηριού) αέρας υγροποιείται μόλις ακουμπήσει πάνω στο παγωμένο ποτήρι λόγω διαφοράς θερμοκρασίας! 

Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι το ποτήρι ιδρώνει! 

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συμπύκνωση και είναι ουσιαστικά η μετατροπή ενός αερίου (εδώ του αέρα) σε υγρό ή στερεό (εδώ νερό στο εξωτερικό μέρος του ποτηριού). 

Αυτό άλλωστε συμβαίνει και στον κύκλο του νερού για την δημιουργία της βροχής, όπου οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και δημιουργούν τα σύννεφα.

ο κύκλος του νερού

Επομένως όλο αυτό το νερό δεν προέρχεται από το εσωτερικό του ποτηριού, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι, αλλά είναι ουσιαστικά υγροποιημένος... αέρας! 

Η συμπύκνωση σαν φαινόμενο είναι μια από τις αλλαγές των φάσεων της μορφής της ύλης, η οποία μάλιστα υποδηλώνει αυξημένη πυκνότητα αυτής. 


Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη συμπύκνωσης: 
Η υγροποίηση και η απόθεση.


Υγροποίηση έχουμε όταν το αέριο μετατρέπεται σε υγρό και απόθεση όταν γίνεται μετατροπή του αερίου σε στερεό. 

Επομένως, το φαινόμενο του ιδρωμένου ποτηριού είναι μια κλασική περίπτωση συμπύκνωσης και πιο συγκεκριμένα υγροποίησης των υδρατμών του αέρα σε νερό. 

Τελικά για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, από το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο, η Φυσική πάντα έχει μια καλή εξήγηση.

Αναγνώστες