Εκφοβισμός εργαζομένων: ένας μαρτυρικός φαύλος κύκλος

Πολλά από τα θύματα εκφοβισμού στον χώρο εργασίας υποφέρουν σιωπηλά από τον φόβο της τιμωρίας. Συνήθως είναι δύσκολο να εξηγήσουν στους άλλους τι συμβαίνει και...
πώς αυτό ξεκίνησε. Δύο αμερικάνικες μελέτες δίνουν τροφή για σκέψη γύρω από την ελληνική πραγματικότητα.

Το bullying ή αλλιώς ο εκφοβισμός, δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο το συναντά κανείς μόνο στον χώρο των social media, στο σχολείο ή σε ενδοοικογενειακές καταστάσεις. Κάτι που, ίσως, δεν περνά πρώτο από το μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη, είναι το bullying στη δουλειά

Ενδεικτικά, συνολικά 54 εκατομμύρια εργαζομένοι ή το 35% των εργαζομένων στις ΗΠΑ, καθόλη την διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας, υπολογίζεται ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν "νταή" εργοδότη, ο οποίος έχει ασκήσει εκφοβισμό στον επαγγελματικό χώρο στον οποίο εργάζονταν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με καινούρια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Iowa State University, ο εκφοβισμός στον χώρο της εργασίας, είναι ένα φαινόμενο το οποίο συγκεντρώνει ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανάμεσα στο σύνολο των περιστατικών bullying.

Γιατί δεν καταγγέλλονται τα περιστατικά bullying στη δουλειά;

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξονυχιστικές συνεντεύξεις με περίπου 50 άτομα, τα οποία είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού στον χώρο εργασίας τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα σημαντικό ποσοστό των θυμάτων δεν μοιράστηκαν τον προβληματισμό τους με άλλους ανθρώπους, είτε συναδέλφους είτε φίλους, διότι είχαν την αίσθηση πως κανείς δεν θα τους πίστευε ή ότι θα τους χαρακτήριζαν "κλαψιάρηδες".

Ακόμη ένας  λόγος, ο οποίος δεν "άφηνε" τα θύματα να μοιραστούν το πρόβλημά τους, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, είναι ότι τα άτομα που είχαν υποστεί τον εκφοβισμό, έχουν έναν υποβόσκοντα φόβο, πως στην περίπτωση που διηγηθούν την ιστορία τους, θα εξοστρακιστούν από την "ομάδα", τη δουλειά τους.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα πορίσματα των συνεντέυξεων, τα άτομα που έπεσαν θύματα bullying δεν έλαβαν κάποια υποστήριξη από τους συναδέλφους τους, ακόμα και όταν οι ίδιοι ήταν μάρτυρες του εκφοβισμού.


Τα θύματα φοβούνται να μοιραστούν τον προβληματισμό τους
Μία παλαιότερη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από την αμερικάνικη οργάνωση, Workplace Bullying Institute, η οποία έχει αφιερωθεί στην εξάλειψη του εκφοβισμού στον χώρο της εργασίας, ανακάλυψε ότι -μόνο στις ΗΠΑ- περίπου 37 εκατομμύρια εργαζόμενοι βιώνουν εκφοβισμό στον χώρο εργασίας τους.

Επιπλεόν άλλο ένα 21 τοις εκατό των εργαζομένων έχουν γίνει μάρτυρες του εκφοβισμού -που ορίζεται ως η καταχρηστική συμπεριφορά, απειλή, εκφοβισμός, ταπείνωση, σαμποτάζ της εργασίας ή λεκτική κακοποίηση ενός εργαζόμενου- στον χώρο εργασίας τους.

Εκφοβισμός από τα αφεντικά και οικειοθελής παραίτηση

Η έρευνα ανακάλυψε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που στην ουσία ασκούν το bullying, είναι άτομα που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις. Ειδικότερα, περίπου το 55% των ανθρώπων που έπεσαν θύματα εκφοβισμού, απάντησαν πως αυτό προερχόταν από το αφεντικό τους.

Ακόμα πιο τραγικό ακούγεται το γεγονός ότι 61% των εργαζομένων στην Αμερική που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, έχουν αναγακαστεί να αφήσουν την εργασία τους και να παραιτηθούν οικειοθελώς, προφανώς για να "γλιτώσουν".

Δυστυχώς, όπου οι νόμοι θεσπίζονται με βάση τη δύναμη του ισχυρού, και δεν προστατεύουν τον εργαζόμενο, τα στατιστικά αντί να μειώνονται, μάλλον θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μία αλλαγή κουλτούρας και πολιτισμού είναι αναγκαία στον χώρο εργασίας μας. Και σε αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι. Μάρτυρες και θύματα.

Πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις όπως αυτές που διαμορφώνονται στα εργασιακά της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι παραπάνω έρευνες να έγιναν στην Αμερική, αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει την αναλογία και να υπολογίσει πώς μπορεί να είναι τα πράγματα εδώ (αν δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο).

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ας θυμηθούμε ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι δικαίωμα όλων. Πολύ σημαντικότερο είναι το δικαίωμα στην ανθρώπινη εργασία, στον σεβασμό της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του καθενός.

Τα παραπάνω, δυστυχώς, φαίνεται να τα ξεχνάμε σε περιόδους που η ανεργία εκτοξεύεται, όπως αυτή που βιώνουμε. Και κάποιοι να εκμεταλλεύονται την ανάγκη κάποιων άλλων για δουλειά, όσο οι τελευταίοι σιωπούν από φόβο... Καταλήγοντας στον μαρτυρικό φαύλο κύκλο του τίτλου μας.

Αναγνώστες